بررسی تغییرات روزانه و فصلی غلظت فرمالدئید در هوای آزاد منطقه میدان انقلاب شهر تهران در سال 1394-1393

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سالاری

دانشجو

شاهرخ نظم آرا

سرپرست آزمایشگاه گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

کاظم ندافی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

محمد هادی دهقانی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

زمینه و هدف: فرمالدئید یکی از آلدئیدهای مهم در هوای آزاد به شمار می رود که از وسایل نقلیه و فرآیندهای فتوشیمیایی منشا می گیرد. به دلیل اهمیت این آلاینده از نظر بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح و تغییرات روزانه و مقعطی این آلاینده در منطقه پرترافیک میدان انقلاب واقع در شهر تهران و تاثیر پارامترهای هواشناسی بر تغییرات غلظت این آلاینده انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در ماه های دی و بهمن سال 1393 ( دوره 1) و ماه های اردیبهشت و خرداد سال 1394 (دوره 2) در منطقه میدان انقلاب واقع در منطقه 6 شهر تهران انجام گرفت. برای سنجش غلظت فرمالدئید از روش کورموتروپیک اسید استفاده شد و نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتریPerkinElmer LAMBDA  مدل 25 UV/Vis در طیف موجی nm580  تعیین غلظت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای  SPSS(آزمون های T-testو کورولیشن) و    Excel  (رسم نمودار) انجام گردید. یافته ها: غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه در مقایسه با سایر روزهای هفته اختلاف معناداری داشت (0/05> p، آزمون تی مستقل). میانگین غلظت فرمالدئید در دوره 2 از نمونه برداری به میزان  ppb6/5 بیشتر از دوره 1 بود (0/05> p، آزمون تی جفت شده). پارامترهای دما و رطوبت با ضریب کورولیشن های 0/457 و 0/338 دارای ارتباط معنادار و پارامتر فشار با ضریب کورولیشن 1/0 بدون ارتباط با تغییرات غلظت فرمالدئید بودند. همچنین غلظت فرمالدئید در شرایط اینورژن افزایش یافت. نتیجه گیری: غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه نسبت به سایر روزهای هفته دارای مقادیر کمتری می باشد که می تواند به دلیل کاهش حجم ترافیک در روزهای جمعه باشد. همچنین افزایش غلظت فرمالدئید در دوره 2 ( ماه های اردیبهشت و خرداد) نسبت به دوره 1 (ماه های دی و بهمن) از نمونه برداری به دلیل تشدید فرآیندهای شیمیایی در ماه های گرم سال می باشد. همچنین تاثیر دما، رطوبت و شرایط وارونگی دما بر افزایش غلظت فرمالدئید، اهمیت شرایط هواشناسی بر تغییرات غلظت فرمالدئید را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

فرمالدئید, فرآیندهای فتوشیمیایی, کورموتروپیک اسید, شهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.