ارزیابی کیفیت هوای شهر مشهد بر اساس شاخص AQI در سال 1394

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 480
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دامون کتابی

مربی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

رضا اسماعیلی

دکترای تخصصی آب و هواشناسی، مدیر اجرایی مرکز پایش آلاینده های زیست محیطی مشهد، مشهد، ایران.

حسین علیدادی

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

رویا پیروی

مربی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: آلودگی هوا به عنوان یکی از نگرانی های عصر حاضر، علاوه بر تخریب محیط و خسارات اقتصادی، سلامت انسان را با مخاطرات جدی روبه رو کرده است. پایش مداوم کیفیت هوا جهت تعیین آلاینده ها و شناسایی منابع انتشار آنها نیز یکی از راهکارهای اساسی برای کنترل آلودگی هوا به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت بهداشتی هوای شهر مشهد و معرفی آلاینده مسئول در سال 1394 انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، غلظت آلاینده های هوا شامل منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، ذرات معلق کوچک تر از 2/5 و 10 میکرون و ازن در سه گروه ایستگاه های شهری، حومه شهری و ایستگاه های ترافیکی طی سال 1394 اندازه گیری شدند. بر مبنای شاخص کیفیت هوا (AQI)، کیفیت هوا در گروه های خوب، متوسط، غیر بهداشتی برای گروه های حساس، غیر بهداشتی، خیلی غیر بهداشتی و خطرناک طبقه بندی شد. یافته ها: از مجموع 365 روز در سال 1394، 12/8 درصد هوای پاک، 74 درصد هوای سالم و 12/6 درصد هوای ناسالم برای گروه های حساس بود، به عبارتی هوای شهر مشهد در 13 درصد ایام هوای پاک، 74/5 درصد هوای سالم و 12/5 درصد در شرایط ناسالم برای گروه های حساس داشته است. نتیجه گیری: نتایج بررسی ها نشان داد آلاینده اصلی در سال 1394، ذرات معلق کوچک تر از 2/5 میکرون بوده است. 

کلیدواژه ها

آلودگی هوا, شاخص کیفیت هوا, مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.