تاثیر فرآیند هضم بی هوازی مخلوط شیرابه زباله وفضولات حیوانی در حدف COD و TKN شیرابه زباله لندفیل شهر مشهد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-3-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین علیدادی سلطان قلی

استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

علی اصغر نجف پور

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سمیه اعتمادی مشهدی

کارشناس ارشد، مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

بتول محب راد

دانشجوی دکترای تخصصی، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: شیرابه زباله حاوی ترکیبات خطرناک آلی از جمله نیتروژن و غلظت­های بالایی از عناصر سمی زیان آور است؛ تصفیه این آلاینده­ها در محیط زیست، به عنوان یک مشکل جهانی مطرح است. این آلاینده­ ها با نفوذ در آب های زیرزمینی و تجمع زیستی در بدن جانواران به ویژه انسان، سبب بروز مشکلات جدی زیست محیطی و همچنین بیماری­های فراوان می­شوند. بنابراین ضروری است که شیرابه زباله با روش های کاربردی و مناسب تصفیه شود. هضم بی هوازی، یکی از روش­های تصفیه مقرون به صرفه برای فاضلاب هایی با غلظت بالای آلاینده هاست. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی فرآیند هضم همزمان بی هوازی شیرابه زباله و فضولات تازه گاو در حذف COD و  TKNانجام شد. مواد و روش ها: در این پژوهش شیرابه زباله لندفیل مشهد و نسبهای اختلاط : 1/3، 1/1 و 3/1 از شیرابه و پهن، با شرایط یکسان و در دمای محیط تحت هضم بی هوازی قرار گرفت. COD و TKN در ابتدا و انتهای فرآیند در مخلوط های مختلف مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها: در نمونه شاهد کاهش COD حدود 5 درصد و TKN حدود 9/09 درصد بود، این در حالی است که در مخلوط­های 3/1، 1/1 و 1/3 شیرابه و پهن، کاهش COD به ترتیب حدود: 65، 75، 70 درصد و مقادیر TKN نیز به ترتیب 33/26، 82/16، 84/73 درصد بود. نتیجه گیری: روش هضم همزمان بی هوازی مخلوط شیرابه زباله و پهن گاو جهت حذف COD و TKN شیرابه زباله و اقتصادی است، زیرا علاوه بر عدم نیاز به انرژی و تکنولوژی­های گران قیمت، با تولید گاز متان، سود اقتصادی نیز خواهد داشت.

کلیدواژه ها

اکسیژن مورد نیاز شیمیایی, شیرابه زباله, کل نیتروژن کجلدال, لندفیل مشهد, هضم بی هوازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.