انسان شناسی و معماری سنتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش علمی فرهنگ رضوی و بانوان فرهیخته و نیکوکار- بزرگداشت بانو ستی فاطمه
  • کد COI اختصاصی: GOHARSHAD01_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه رمضانخانی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی و پژوهشگر فرهنگ عامه یزد

چکیده

محور مردم شناسی برمبنای شناخت شیوه زیستی مردم هرجامعه استوار شده است. در این مسیر انسان شناس برای این که بداند یک جامعه چگونه زیسته، چه خلاقیت ها و ابداعاتی داشته و بر چه آیین و مرامی پایبند بوده است و در نهایت چه سهمی در ارتقای فرهنگ و تمدن بشری ایفا کرده است، راهی جز مطالعه و بررسی آثار و نمودهای فرهنگی جامعه خود ندارد. یکی از وجوه فرهنگی ما ایرانیان، معماری سنتی آن است که از زمان های دور تاریخی فراتر از یک بنا و جایگاه زیستن برای ما معنا پیدا کرده است. هنری برآمده از مکتب، آیین، سنت و اقلیم. یکی از جایگاه هایی که در سرزمین پهناور ایران در عرصه معماری، از این منظر قابل توجه است و به معماری به عنوان یک هویت نگریسته و برمبنای فلسفه انسان شناختی خویش معماری خود را بنا نهاده استان یزد است. این استان به عنوان اولین سرزمین خشت خام، از دیرباز این افتخار را داشته است که باشکوه ترین و بی نظیرترین آثار و بناهای تاریخی را بیافریند . اما شاید بتوان گفت آنچه این معماری را هنرمندانه، خلاقانه، بی نظیر و پایدار ساخته است، تنها شکل بناها و آثار ملموس آن نیست؛ بلکه در ورای آن همه جاذبه های خیره کننده ظاهری بناهایش، در نهاد خود میراثی را جای داده است که ما به عنوان میراث معنوی از آن یاد می کنیم. این مقاله با نگاهی گذرا به ویژگی های معنوی خانه های سنتی یزد، درصدد برآمده تا خواننده را به درک بیشتر این آثار ناملموس وادارد و این که چگونه این ویژگی ها توانسته اند با ظاهر خود، به بنا زیبایی، پایندگی، روح و هویت ببخشند و به ساکنین خانه آسایش دائمی دهند. این تحقیق به بخش های مختلف خانه های سنتی در بافت قدیمی شهر یزد توجه داشته است.

کلیدواژه ها

یزد، معماری سنتی، کالبد فیزیکی، میراث معنوی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.