معرفی خدمات ارزنده ستی فاطمه در داخل حصار شهر یزد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش علمی فرهنگ رضوی و بانوان فرهیخته و نیکوکار- بزرگداشت بانو ستی فاطمه
  • کد COI اختصاصی: GOHARSHAD01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده زهرا هاشمی

دانش آموخته کارشناسی ایرانشناسی دانشگاه میبد

چکیده

آثار باستانی ایران بهترین شاهد وگواه گذشته پر افتخار وعظمت این مرزوبوم است . زنان در تاریخ سیاسی ایران اغلب دارای جایگاه درخوری نبوده و نتوانستند نقش موثری نیز داشته باشند. اما در جوامع قبیله ای زنان به لحاظ مشارکت در امور زندگی، سیاسی و ... دارای موقعیت مناسبی هستند. در عصر ایلخانیان و تیموریان ( قرن 7 تا 9 ه.ق ) به علت داشتن خصلت قبیلهای؛ زنان از حقوق و امتیازات بیشتری نسبت به دیگر همتایان خود بر خور دار بوده اند. در این دوران زنان در اداره امور خانواده، مشارکت در جنگ، واداری به صلح (سیاست و نظامی گری ) ، واسطه گری برای بخشش خطای دیگران، خیر خواهی و آبادنی و ... همراه و همکار مردان قبیله و پا به پای آنان در تلاش و تکاپو بودند. زنان در قرن های ( 7 تا 9 ه. ق ) به عنوان بخش موثر جامعه اسلامی یزد شناخته میشوند. نقش زنان در تحول کیفی معماری این شهر به خصوص دوران حکومت ایلخانی تا تیموری چشمگیر بوده و این امر به خوبی در آثار معماری برجای مانده از آن دوران مشخص است. نقش موثر زنان در کنار مردان درباری در زمینه تاریخ معماری و شهر سازی حائز اهمیت بوده و پرداختن به این موضوع امری لازم و ضروری است از لحاظ آماری بناهای به جای مانده از زنان در شهر سازی یزد ، کرمان و شیراز بیشتر از سایر شهر ها است. بیشترین فعالیت های انجام شده در زمینه های ساخت مسجد ، مدرسه ، آب انبار ، بقعه و... بوده است.

کلیدواژه ها

زنان ، مشارکت ، دوران تیموری ، معماری .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.