بررسی نقش رفتار سازمانی مثبت گرا در پیشگیری از فرسودگی شغلی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی مطالعات بین رشته ای در مدیریت و مهندسی
- کد COI اختصاصی: ICOCS02_301
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 597
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی
دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی نقش رفتار سازمانی مثبتگرا در پیشگیری از فرسودگی شغلی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور است. جامعه اماری متشکل از کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان مراکز استانهای غرب کشور (کردستان، کرمانشاه، همدان و ایلام) بود. حجم نمونه آماری 470 نفر و به روش نمونه گیری در دسترس بوده است. ابزار پژوهش پرسشنامه های استاندارد سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2007) و فرسودگی شغلی مسلچ و جکسون (1985) بود که پس از ترجمه و بومی سازی، تایید روایی صوری و محتوا و تعیین پایایی آنها برای پرسشنامه سرمایه روانشناختی (α= 0/89) و پرسشنامه فرسودگی شغلی (α= 0/86) مورد استفاده قرار گرفت. داده های پرسشنامههای برگشتی قابل قبول توسط نرمافزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمونهای کلموگروف اسمیرنف و رگرسیون چندگانه با روش ورود همزمان تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین رفتار سازمانی مثبت گرا و مولفههای آن با فرسودگی شغلی کارکنان ارتباط منفی و معنیداری وجود دارد و با افزایش رفتار سازمانی مثبت در کارکنان، فرسودگی شغلی در آن-ها به طور معنیداری کاهش مییابد . همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که از بین مولفه های رفتار سازمانی مثبتگرا، مولفه های خودکارآمدی و امید قادر به پیشبینی معنادار فرسودگی شغلی کارکنان هستند. باتوجه به نتایج، به نظر میرسد که رفتار سازمانی مثبت گرا، سبب کاهش فرسودگی شغلی کارکنان خواهد شد.کلیدواژه ها
رفتار سازمانی مثبت گرا، فرسودگی شغلی، ادارات ورزش و جوانانمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.