اولویت بندی عوامل موثر بر عملکرد صندوقهای سرمایه گذاری با رویکرد AHP فازی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی مطالعات بین رشته ای در مدیریت و مهندسی
- کد COI اختصاصی: ICOCS02_250
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 643
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه میبد
استادیار گروه مدیریت دانشگاه علم و هنر یزد
دانشجوی کارشناسی ارشد مالی – مهندسی مالی و مدیریت ریسک
چکیده
با توجه به پویایی دنیای کنونی و تغییر و تحولات سریعی که در ابداعات و اختراعات صورت می گیرد کشوری می تواند به اقتصاد سالم متکی باشد که پشتوانه ی آن بخش مالی گسترده به همراه بازار سرمایه ی کارا باشد.هدف این مطالعه اولویت بندی عوامل موثر بر عملکرد صندوق های سرمایه گذاری با استفاده از مدل AHP فازی می باشد. روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و بر حسب روش، تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است مدل مفهومی تحقیق از مطالعات کتابخانه ای، شبکه اینترنت، پایگاه های داده علمی، مقالات علمی، کتب لاتین بدست آمده اند. برای گردآوری اطلاعات از روشهای کتابخانه ای و روشهای میدانی استفاده شده است. ابزار اصلی گردآوری دادهها در این مطالعه، پرسشنامه خبره جهت اولویت بندی عوامل موثر بر عملکرد صندوقهای سرمایه گذاری میباشد. این پرسشنامه ها بر اساس طیف نه درجه ساعتی تنظیم شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک تاسیس شده که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار کشور در حال فعالیت هستند می باشد . هم اکنو ن تعداد 205 صندوق در کشور در حال فعالیت است که به دلیل محدود بودن جامعه آماری از آن ها نمونه گیری صورت نگرفته و کلیه صندوق های سرمایه گذاری فعال به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها پس از تعیین مهمترین معیارهای موضوع مورد مطالعه، به اولویتبندی هر یک از معیارهای شناسائی شده، پرداخته شد. جهت اولویتبندی معیارها از تکنیک فرایند تحلیل سلسلهمراتبی فازی (FAHP) استفاده شده است. که بر اساس نتایج بدست آمده معیار ساختار مالکیت با وزن نرمال 0/310 در اولویت اول، معیار سرمایه انسانی با وزن نرمال 0/290 در اولویت دوم، و معیار حجم داراییها با وزن نرمال 0/235 در اولویت سوم قرار گرفتند.کلیدواژه ها
اولویت بندی، عملکرد، صندوقهای سرمایه گذاری، FAHPمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.