سنجش کارایی و رتبه بندی شرکتهای صنعت داروسازی با استفاده از روش تاپسیس و تحلیل پوششی داده ها، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مطالعات بین رشته ای در مدیریت و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICOCS02_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید احمد میرجعفری اردکانی

کارشناسی ارشد مدیریت مالی_ مهندسی مالی و مدیریت ریسک ، دانشگاه علم و هنر واحد یزد ،یزد، ایران

چکیده

ارزیابی و سنجش کارآیی سازمان همواره یکی از دغدغه های محققان بوده است و همچنین تحلیل پوششی داده ها بینش جدیدی نسبت به فعالیتها و واحدهایی که قبلا توسط سایر روشها ارزیابی شده اند را فراهم می کند. مثلا بررسی مطالعات در زمینه ترازیابی، علل متعددی برای ناکارایی در بسیاری از شرکتهای بسیار سودآور را مشخص نمود. هدف از این تحقیق اندازه گیری و رتبه بندی 23 شرکت داروسازی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها در بازه زمانی 1395الی1391می باشد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از مدل تاپسیس متغیرهای ورودی و خروجی وزن دهی شدند و سپس میزان کارایی شرکتهای داروسازی فعال در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده روش تحلیل پوششی داده ها اندازه گیری و سپس با استفاده از روش تاپسیس رتبه بندی نهایی شدند. شاخصهای کارایی که شامل 3 ورودی و 3 خروجی می باشند، محور تکنیک مذکور را تشکیل داده اند. نتایج بیانگر آن است که امتیاز کارایی شرکت های پذیرفته شده در بورس با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها برای دوره مورد بررسی جداگانه محاسبه شده،بدین صورت شرکتهایی که در هر دوره مورد بررسی دارای امتیاز کارایی یک بوده به عنوان شرکت های کارا و مابقی شرکتهای دارای امتیاز کمتر از یک، به عنوان شرکت های ناکارا می باشند و نیز در رتبه بندی نهایی با استفاده از روش تاپسیس نتایج به دست آمده نشان داد شرکت مواد داروپخش رتبه اول، شرکت داروسازی کوثر رتبه دوم و شرکت پارس دارو رتبه سوم را کسب نمودند. نتایج تحقیق حاکی از توانایی بالای مدل ریاضی تحلیل پوششی داده ها در تعیین شرکتهای کارا می باشد .

کلیدواژه ها

ترازیابی ، سنجش کارایی ، بورس اوراق بهادار تهران ، صنعت داروسازی ، تاپسیس ، تحلیل پوششی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.