بررسی تحلیل نظام حقوقی قراردادهای دولتی در پرتو اصل شفافیت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: ICMHSR04_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 829
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا یمینی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق عمومی، دانشگاه آزاد واحد الکترونیک

چکیده

دولت برای رفع نیازهای خود در سطح استانی و ملی مناقصاتی را برگزار میکند که طی این مناقصات پیمانکاری که توانایی لازم برای اجرای طرح را داشته و با پایینترین قیمت شرکت کرده باشد، پیروز خواهد شد و در همین راستا قرارداد دولتی به وجود میآید. هدف این مطالعه توصیفی-تحلیلی بررسی تحلیل نظام حقوقی قراردادهای دولتی در پرتو اصل شفافیت است. قراردادهای دولتی از نظر حقوق از پیچیدگی خاصی برخوردار است به طوری که هرگونه آسیب زدن به طرح، مشکلات حقوقی را نیز به وجود میآورد. مهمترین اصل در حکمرانی مطلوب در قراردادها شفافیت و پاسخگویی است. شفافیت به این معنا که مواد و تبصره های شرایط پیمان به درستی و دارای ابهام نباشد و پاسخگویی نیز به این معناست که دولت در مقابل نیازهای افراد جامعه باید پاسخگو باشد. مبانی این قراردادها براساس عرف و قانون وضع میشود، در اینگونه قرادادها باید شرایط اساسی معاملات (قراردادها) رعایت گردد و حاکمیت اراده خدشهدار نشود، همچنین براساس موازین قانونی کارفرما و پیمانکار موظف به انجام تعهدات فیمابین هستند. اصول قراردادهای دولتی بر مبنای حفظ و حراست از منافع عمومی، فساد اداری و حمایت از پیمانکاران است. در قراردادهای دولتی باید به اجرای طرحهایی پرداخت که جنبه خدمات عمومی و نیازهای افراد جامعه باشد. اصل فساد اداری این است که راه هایی اجرا شود تا از فساد اداری کاسته شود و از مهمترین این راه های مصوب کردن قوانین جدید در خصوص جلوگیری از انواع فساد اداری است. حمایت از پیمانکاران براساس صلاحیتها (پیمانکار و کارفرما) و بندهای قرارداد میتواند انجام پذیرد. در پایان تشریفات قراردادهای دولتی به صورت مزایده و مناقصه میباشد. این تشریفات شامل محدودیتها، ممنوعیتها در قبل از انعقاد و صلاحیتها و شرایط صحت معاملات در حین قرارداد است.

کلیدواژه ها

قراردادهای دولتی، شفافیت، پاسخگویی، تشریفات قرارداد، حکمرانی مطلوب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.