برآورد توان تولید محصولات زراعی و باغی در اراضی شیبدار با استفاده از سامانه های سطوح آبگیر باران (منطقه طالقان در استان البرز)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF03_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 393
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی دستورانی

قاسم ذوالفقاری

عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

یکی از راه های توسعه کشورها و حرکت آنها به سوی تمدن و رفاه عمومی، استفاده بهینه و کارا از منابع طبیعی و خدادادی است.. یکی از منابع بسیار مهم و حیاتی که در زندگی روزمره انسان ها و کشورها و تداوم تولیدات نقش فوق العاده دارد، منابع آبی است. استحصال آب باران میتواند فراهم کننده فرصتی جهت بهبود تولید اکوسیستم، معیشت، اقتصاد و رفاه جامعه باشد. سامانه های استحصال آب باران بویژه در کشور ما اغلب در طرحهای مدیریت منابع آب مورد غفلت قرار گرفته و آب مورد نیاز فقط از منابع آب سطحی یا زیر زمینی تامین می شود. در این تحقیق به منظور امکان سنجی استقرار درختان مثمر و افزایش تولیدات باغی دیم در اراضی شیب دار از طریق سامانه های سطوح آبگیر در حوزه آبخیز طالقان در استان البرز استفاده شده است. بدین منظور اقدام به مطالعه معیارها و شاخص های کشاورزی در توسعه پایدار شده است و مقایسه برخی محصولات در اراضی شیب دار نسبت به مناطق هموار و دشتی که آبیاری می شوند. نتایج نشان می دهد که علیرغم افزایش تولید محصولات در مناطق دشتی در برخی محصولات زراعی بویژه گندم و بعضی از محصولات باغی از جمله سیب، متاسفانه به دلیل روش های غلط آبیاری و همچنین بهره برداری های بی رویه، استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی، عدم توسعه نظام های کشاورزی تلفیقی، فشارهای اقتصادی و اجتماعی نا امید کننده از جمله مالکیت بهره برداری از اراضی کشاورزی، روند ناپایداری مدیریت کشاورزی و تخریب منابع خاک و عدم رعایت مسائل زیست محیطی که منجر به آلودگی آب سد می شود در حوزه آبخیز طالقان دیده می شود اما با برآورد دقیق هزینه های مستقیم و غیر مستقیم در دراز مدت حاکی از آن است که مناطقی که آبیاری میشوند نسبت به مناطق شیبدار که از آب باران استفاده شده، بسیار پر هزینه تر و در دراز مدت خسارات زیادی را به دنبال دارد. لذا با توجه به اینکه سد طالقان در پایین دست حوزه احداث شده است لازم می باشد تا شرایط پوشش گیاهی خصوصا در مناطق شیبدار که مستعد فرسایش می باشند در اولویت قرار گیرد تا ضمن حفظ آب و خاک در محل خود از خساراتی که موجب کاهش عمر مفید سد می شوند کاهش داده و از آلودگی ها، از جمله استفاده از کودهای شیمیایی جلوگیری نموده و به شکل موثری جهت تولید محصولات باغی و زراعی با احداث برخی سازه های آبخیزداری مثل سکو و بانکت استفاده شود.

کلیدواژه ها

اراضی شیبدار، سطوح آبگیر، محصولات زراعی و باغی، منطقه طالقان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.