تاثیر متقابل عصاره های هیدروالکلی برخی گیاهان دارویی بر کپک آسپرژیلوس نیجر و باکتری اشرشیا کلی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF03_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله باقرنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی،گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور

حمید دهقان زاده

استاد، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور

مریم یوسفی فرد

استادیار، گروه علوم کشاورزی ، دانشگاه پیام نور

چکیده

نخستین راه مورد استفاده بشر جهت درمان بیماری ها و جلوگیری از فساد مواد غذایی استفاده از طبیعت و گیاهان موجود در هر منطقه بوده است. هدف از این تحقیق بررسی اثرات ضد میکروبی گیاهان موسیر، مرزنجوش ، مرزه ونعناع فلفلی بر میکروارگانیسم های اشرشیا کلی (ATCC8739) وآسپرژیلوس نایجر ( (ATCC16404 بود. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و در پنج تکرار صورت گرفت. در این پژوهش عصاره هیدرو الکلی گیاهان به روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد نوع گیاه تاثیر معنی داری بر رشد میکرو ارگانیسم ها داشت. عصاره موسیر بر دو میکروارگانیسم بیشترین تاثیر را داشت. اثر متقابل نوع عصاره × نوع گیاه بر رشد معنی دار بود. عصاره الکلی موسیر با میانگین قطر هاله (3/16) بیشترین و عصاره مرزنجوش آبی با قطر هاله (0/6) کمترین اثر بر رشد کپک را نشان داد. عصاره آبی موسیر با قطر هاله (1/84) بیشترین و عصاره الکلی مرزنجوش با قطر هاله (0/72) کمترین اثر بر رشد باکتری را نشان داد . مقایسه میانگین اثرات متقابل در مورد عصاره آبی و الکلی نشان دهنده اثر بازدارندگی بیشتر عصاره الکلی بود. رشد میکروارگانیسم ها تحت تاثیر نوع گیاه و نوع عصاره قرار گرفت که باکتری اشرشیا مقاوم ترین و کپک آسپرژیلوس نیجر حساس ترین میکروارگانیسم بوده است. در بررسی اثر متقابل ترکیب دو عصاره بر میکروارگانیسم آسپرژیلوس نایجر بیشترین اثر بازدارندگی رشد را عصاره موسیر و مرزه الکلی و کمترین اثر بازدارندگی رشد را ترکیب عصاره مرزنجوش و مرزه آبی داشته است. در بررسی اثر متقابل ترکیب دو عصاره بر میکروارگانیسم اشرشیاکلی عصاره موسیر به ترتیب در ترکیب با عصاره مرزه، نعناع و سپس در ترکیب با عصاره مرزنجوش بیشترین تاثیر را بر روی بازدارندگی رشد باکتری اشرشیاکلی داشته است. در مجموع عصاره موسیر اثرات مهار کننده قابل توجهی روی میکروارگانیسمهای آسپرژیلوس نایجر و اشرشیاکلی داشته است. اثرات مهار کننده عصاره موسیر در ابتدا روی کپک آسپرژیلوس نایجر و سپس بر باکتری اشرشیاکلی مشاهده گردید. بنابراین می توان از عصاره موسیر به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی و بدون عوارض شیمیایی برای نابودی میکروارگانیسم های فوق استفاده کرد.

کلیدواژه ها

عصاره هیدروالکلی ، موسیر ،مرزنجوش ، مرزه ، نعناع فلفلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.