نقد و بررسی آراء تفسیری آیه 15 بقره با تاکید بر نظر تفسیری سید مرتضی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF03_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده معصومه موسوی

کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

سیده سمیه رضوی کنتی

کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

مهدی داوری دولت آبادی

استادیاردانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

قرآن کریم کتابی جامع هدایت می باشد و در همین راستا به معرفی گروه های مختلف بندگان می پردازد. از جمله گروه هایی که مومنان را از مصاحبت و نزدیکی با آنان برحذر می دارد، منافقین هستند. و اینگونه منافقین را وصف می کند: آنان هر روز به رنگی در می آیند و در میان هر جمعیتی با آنها هم صدا می شوند، آن چنان که در سوره بقره اینگونه بیان شده است: هنگامی که افراد با ایمان را ملاقات می کنند می گویند ایمان آوردیم ما از جان و دل با شما هستیم اما هنگامی که با دوستان شیطان صفت خود به خلوتگاه می روند می گویند ما با شما هستیم و اگر می بینید ما در برابر مومنان اظهار ایمان می کنیم آن ها را مورد تمسخر قرار می دهیم. در ادامه آیات نیز اینگونه آمده که خداوند باری تعالی آنها را مسخره می کند و به دفاع از مومنان می پردازد و منافقان را در طغیانشان سرگردان . متحیر رها می کند. در آیه 15 بقره در مورد تمسخر منافقان توسط خداوند سبحان شبهاتی وجود داشت. این که مقصود قرآن از استهزاء خداوند متعال چیست آیا این تمسخر در دنیا به وقوع می پیوندد یا در آخرت چگونه خداوند آنان را به سزای اعمالشان می رساند و مورد تمسخر قرار می دهد در این مقاله که با روش تحلیلی- توصیفی و با استناد به آیات و روایات، انجام شده است، پس از بررسی روایی این آیات، آراء تفسیری مفسران متقدم و متاخر شیعی و اهل سنت، با محوریت نظر تفسیری سید مرتضی مورد پژوهش قرار گرفته شده است. نتیجه این که، بهترین و کامل ترین نظر در میان مفسران مورد بررسی نظر آیت اله جوادی آملی در تفسیر تسنیم است که ایشان اشاره می کنند. تمسخر و استهزاء منافقان در آخرت به صورت واقعی و حقیقی همه آنان را در صف پیشوایان خود قرار داده و وارد جهنم می کند.

کلیدواژه ها

تمسفر، طغیان، منافقان، سید مرتضی، مومنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.