بررسی تاثیر موقعیت مکانی میراگرهای غیرفعال در مقاوم سازی لرزهای سازه ها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF06_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی رضوی

دکترای عمران گرایش سازه، دانشگاه غیرانتفاعی علم و فن ارومیه

میرعلی محمدی

دانشیار گروه عمران گرایش سازه های هیدرولیکی و مکانیک مهندسی رودخانه، دانشگاه ارومیه

افشین میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته عمران گرایش سازه، دانشگاه غیرانتفاعی علم و فن ارومیه

چکیده

یکی از شیوه های کارآمد در کنترل غیرفعال سازه ها تحت اثر زمین لرزه ها، استفاده از میراگرهای ویسکوز میباشد. میراگرهای مایع ویسکوز، ابزارهایی هستند که با قرارگیری در موقعیتهای بهینه میتوان عملکرد سازه را بطور چشمگیری بهبود بخشند. در این پژوهش برای تعیین موقیعت بهینه قرار گیری میراگرها در سازه از الگوریتم بهینه سازی جستجوی ذرات باردار (CSS) استفاده شده است و موقعیت طبقاتی که موجب کاهش حداکثری در پاسخهای سازهای میشوند تعیین شده است. معیار برای طراحی بهینه الگوی قرارگیری میراگرهای ویسکوز، شاخصهای عملکرد سیستم کنترل سازه مبتنی بر جابجایی جانبی و شتاب انتخاب شده است. پاسخ های لرزه ای سازه های مجهز به میراگرهای ویسکوز با الگوهای قرارگیری بهینه سازی شده براساس توابع هدف مختلف مقایسه شده است. تمامی مراحل مربوط به شبیه سازی سازه ی مجهز به میراگر ویسکوز , و فرآیند بهینه سازی این سازه ها در محیط نرم افزار MATLAB کدنویسی شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که عملکرد لرزه ای سازه تحت تاثیر الگوی قرارگیری و آرایش میراگرها در سازه میباشد و با تغییر در موقعیت قرارگیری میراگرها در سازه پاسخ های لرزه ای سازه نیز دچار تغییر میشوند. همچنین بهینه سازی موقعیت قرارگیری میراگرها تحت تاثیر نوع تابع هدف مسئله بهینه سازی می باشد و تغییر در نوع تابع هدف بهینه سازی، الگوی بهینه بدست آمده را تغییر میدهد. در نهایت نتایج بدست آمده از بهینه سازی موقعیت قرارگیری میراگر با استفاده از روش بهینه سازی جستجوی ذرات (CSS) با نتایج حاصل از روش بهینه سازی اجتماع ذرات (PSO) مقایسه شده است. مقایسه هر دو روش نتایج یکسانی را در خصوص طبقات بهینه برای قرار گیری میراگر نشان می دهد.

کلیدواژه ها

کنترل سازه، میراگر، بهینه سازی، الگوریتم جستجوی ذرات باردار (CSS) ، الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات (PSO)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.