مدلسازی چند معیاره مکان یابی انبار مواد خطرزا در محیط GIS

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: بیست و پنجمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک و سومین کنفرانس مهندسی فناوری اطلاعات مکان
  • کد COI اختصاصی: NCEGIT03_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 469
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شهباز

دانشجوی کارشناسی ارشد سیستمهای اطلاعات مکانی – دانشکده مهندسی نقشه برداری – دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

محمد طالعی

دانشیار گروه سیستمهای اطلاعات مکانی – دانشکده مهندسی نقشه برداری – دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

مواد خطرزا عموما به موادی اطلاق میشود که پتانسیل آسیب رساندن به محیط زیست و موجودات زتده را دا رند. به همین جهت مکان نگهداری این مواد باید دارای خصوصیات خاصی باشد. معیارهای مختلفی مانند فاصله از نقاط جمعیتی و راههای ارتباطی، شرایط جوی منطقه و شرایط فیزیکی منطقه در انتخاب مکان مناسب برای احداث چنین انبارهایی دارای اهمیت است. در این مقاله با استفاده از اینگونه معیارها و روشهای تصمیم گیری چندمعیاره 1 ( MCDM ) ازجمله فرآیند تحلیل سلسله مراتبی 2 ( AHP (، تاپسیس 3 ، میانگین وزنی ترتیبی 4 ( OWA ( و دانش سیستم اطلاعات مکانی 5 ( GIS ( شناسایی مکان مناسب برای احداث انبار نگهداری مواد خطرزا در کشور صورت گرفته و نتایج روشها ارائه شده است. این تحقیق نشان میدهد در مسائل تصمیم گیری چند معیاره روش مورد استفاده، معیارهای مسئله و هدف نهایی تصمیمگیرنده تاثیر مستقیم بر نتایج دارد. نتایج نشان دهنده ی این است که نیمه ی شمالی ایران به دلیل شرایط اقلیمی مناسب تر و دسترسی به منابع حمل و نقل بیشتر دارای تناسب بهتری برای احداث انبار مواد خطرزا است. اما اگر موضوع سرویس دهی انبار به دیگر نقاط کشور در مسئله لحاظ شود مکانهایی که واقع در مرکز کشور هستند به دلیل دسترسی بیشتر به نقاط تقاضا علیرغم تناسب کمتر برای احداث انبار مواد خطرناک مناسب تر هستند.

کلیدواژه ها

مکان یابی، سیستم اطلاعات مکانی، تصمیم گیری چند معیاره، انبار مواد خطرزا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.