بررسی تاثیرات چشمه امامزاده معصوم بر خواص فیزیکوشیمیایی قنات آب شرب روستای حسن ابدال(شمال غربی همدان)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی بررسی دستاوردهای پژوهشگران علوم زمین ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANGEOCONGRESS01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2085
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رضایی

گروه زمین شناسی دانشگاه تربیت معلم تهران

بلال اروجی

گروه زمین شناسی دانشگاه تربیت معلم تهران

عباس اروجی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی دانشگاه ارومیه

چکیده

تاثیرات زیست محیطی فرآیندهای آتشفشانی محور تکاب قروه آبخوان های اطراف خود را تحت تاثیر قرار داده و استان همدان هم از این تاثیرات بی نصیب نمانده است. از طرفی آلودگی های ناشی از این فرآیندها در منابع آبی خیلی وسیع و تاثیرات آن بیش از خاک و هوا می باشد. این آلودگى ها هنگامى که اتصال هیدرولیکى بین آب هاى سطحى و زیرزمینى وجود داشته باشد به بیشینه مقدار خود مى رسد. چشمه گازدار امامزاده معصوم در روستای حسن ابدال واقع در شمال غربی همدان نمونه بارزی از نفوذ فرآیندهای ژئوترمالی تکاب – قروه به آبخوان همدان – بهار می باشد. این چشمه به ظاهر در سطح زمین هیچ تخلیه ای ندارد؛ چون هرگز از حوضچه سیمانی ساخته شده در اطراف آن سریز نکرده است. مورفولوژی و توپوگرافی محل و همچنین موقعیت چشمه نسبت به قنات طوری است که به ظاهر تخلیه چشمه به درون قنات می باشد. از این رو جهت بررسی آلودگی های احتمالی قنات به آب چشمه؛ نمونه های از آب چشمه و قنات این روستا مورد آنالیز قرار گرفت که ph و Th ،T.D.S ، Ec برای چشمه به ترتیب3130 ، 2045، 1500 و 6 وبرای قنات به ترتیب 800، 522، 335، و 7/5 می باشد. نتایج نشان میدهد که چشمه در پارامتر های فوق نسبت به استاندارد های جهانی انحراف زیادی دارد و حاوی غلظت های بالای از آنیونها و کاتیونها می باشد؛ در حالی که قنات در پارامترهای فوق در محدوده استانداردهای جهانی قرار دارد و میتوان این نتیجه را گرفت چشمه هیچ تخلیه ای به داخل قنات نداشته و آب قنات مشکلی از لحاظ شرب ندارد و تحت تاثیر آلودگی های چشمه هیدروترمال امامزاده معصوم قرار نگرفته است.

کلیدواژه ها

چشمه امامزاده معصوم ، ژئوترمال، تکاب -قروه ، همدان -بهار،آلودگی،قنات حسن ابدال T.D.S، Ec،Th، ph

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.