بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و خاصیت آللوپاتی گونه Ipomea batatasبه عنوان سم بیولوژیک علیه دو گونه علف هرز موجود در تیره ی Cyperaceae در شمال ایران Cyperus difformis) و(Cyperus rotundus

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 285

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BCPNU03_059

تاریخ نمایه سازی: 5 تیر 1398

چکیده مقاله:

سیب زمینی شیرین با نام علمی Ipomea batatas، متعلق به خانواده یconvolvulaceaeمی باشد. این خانواده جزء نهاندانگان به شمار می آیدو دارای 12 طایفه، 58 جنس و حدود 2000 گونه می باشد. گیاهان این تیره در سرتاسر جهان وجود دارند اما بیشتر در مناطق گرمسیری و گاهی در مناطق معتدل رشد می کنند. گونه های رشد یافته در مناطق گرمسیری دارای ارزش دارویی و غذایی فراوانی می باشند.منشا گونه ی Ipomeabatatasاز آمریکای مرکزی است، سپس به طور گسترده در سراسر جهان کشت و مصرف شد. طبقه بندی جنس Ipomea در چند قرن اخیر نظرگیاه شناسان را به خود معطوف داشته است. تنوع فراوان در این جنس، نظر محققان را به سمت ترکیبات شیمیایی و خاصیت های دارویی و غذایی این جنس معطوف ساخته است. تا کنون چندین طرح در جهان با این هدف به اجرا در آمده است اما تا کنون در ایران فعالیتی گزارش نشده است، از این رو در این تحقیق از غده گیاه سیب زمینی شیرین با رویکرد استخراج و فرآورش ترکیبات موثره ی آن، پس از جمع آوری اولیه نمونه از استان مازندران- شهرستان آمل انجام شده است. قابل ذکر است که نحوه استخراج با روش های مختلف چون حلال های آلی، آب و روش دستگاه سیال فوق بحرانی انجام گردیده و از نمونه حاصل شده در جهت آنالیزGC/MS استفاده شده است. با توجه به اینکه بهترین شرایط برای استخراج با استفاده از سیال فوق بحرانی بوده است، آنالیز نمونه آن مورد تفسیر لازم قرار گرفته و چهار ترکیب شاخص 1,2,4-Benzenetri carboxylic acid, 1,2-dimethyl ester ، Di-n-decylsulfone ، Cyclotrioiloxane, hexamethyl و 2,4-Di-tert-butylphenolدر آن ثبت شد.

نویسندگان

فرامرز رستمی چراتی

دانشیار شیمی آلی،گروه شیمی،دانشکده علوم پایه،دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران

انسیه پسرکلو

کارشناسی ارشد سیستماتیک و اکولوژی گیاهی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران