تامل تربیتی در رابطه میان شناخت و فناوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران
  • کد COI اختصاصی: PESI09_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود تلخابی

گروه آموزش ابتدایی، پردیس شهید چمران، دانشگاه فرهنگیان، تهران

چکیده

هدف مقاله این است که ملاحظات تربیتی ناظر بر کاربرد فناوری های شناختی را مشخص سازد. فناوری های شناختی، به منزله ظرفیت مکمل برای ارتقاء توانایی های شناختی انسان، مربیان را با دو مسئله مواجه می سازد: (1) در کاربست فناوری های شناختی، چه نوع ملاحظات تربیتی برای مراقبت از کارکردهای شناختی باید مورد توجه قرار گیرد؛ (2) با چه معیارهایی می توان از فناوری های شناختی برای ارتقاء کیفیت تربیت و توانایی های شناختی متربیان بهره برد. در اینجا ابتدا به توصیف فناوری های شناختی و پیامدهای مثبت و منفی آنها بر عملکرد ذهن و مغز می پردازیم. سپس، با استفاده از روش قیاس عملی، اصول تربیتی ناظر بر کاربست فناوری های شناختی صورت بندی می شود. اصل اول به آثار فناوری های شناختی، بر ذهن/مغز معطوف است و این ملاحظه را تصریح می کند که در انتخاب نوع و میزان کاربرد فناوری ها باید دقت شود تا استفاده از آنها موجب کاهش یا تضعیف عملکرد طبیعی ذهن و مغز نشود. اصل دوم، به کاربست فناوری هایی اشاره دارد که همسو با ظرفیت های طبیعی ذهن/مغز است و از کنش تربیت به منزله فعالیت انسانی مراقبت می کند. با توجه به این که در جامعه فناورانه، گریزی از فناوری شناختی وجود ندارد، بنابراین، مربیان باید به تصریح ملاحظات تربیتی ناظر بر کاربرد این نوع فناوری ها بپردازند و کنش های والدین و مدارس را هدایت کنند. شاید این کار از طریق تعیین چارچوب منطقی کاربست فناوری های شناختی قابل حصول باشد.

کلیدواژه ها

ذهن/مغز؛ شناخت؛ فناوری؛ فناوری شناختی؛ تامل تربیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.