بررسی ارتباط خود مراقبتی با استرس و اضطراب در زنان سالمند شهر شمس آباد سال 1397

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی مراقبت مبتنی بر نوتوانی و بازتوانی
  • کد COI اختصاصی: RCMED01_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نیره قلعه نوی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقاتی دانشجویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران

یعقوب مدملی

مربی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دزفول، دزفول، ایران

فایزه شاهرخی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقاتی دانشجویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران

حدیث وطن دوست

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقاتی دانشجویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران

چکیده

سابقه و هدف: خودمراقبتی، مراقبتی است که فرد برای حفظ و ارتقای سلامت و زندگی خودش انجام میدهد. توانایی خودمراقبتی با افزایشسن کاهش می یابد.به عبارتی، سالمندان در نتیجه کاهش فعالیت و تحرک در معرض استرس و اضطراب بیشتری قرار دارند. استرس واضطرابدر دوره سالمندی به علت اینکه این دوره از زندگی مملو از انواع احساس کمبودها و ناتوانی ها است بیشتر و شایع تر است و در زندگی امروزیکه مملو از استرسورهای مختلف می باشد می تواند باعث تاثیرات منفی بر سلامتی و بهداشت افراد شود. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیینارتباط خودمراقبتی با استرس اضطراب سالمندان سرای سالمندان شهرشمس آباد درسال 1397 می باشد.مواد و روش ها: دراین مطالعه توصیفی مقطعی 100 زن سالمند شهر شمس آباد به روش در دسترس مورد ارزیابی قرار گرفتند.معیار ورودشامل زنان سالمندی است که رضایت آگاهانه جهت ورود به مطالعه داشتند .بزار گرد آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بررسی میزان اضطرابو بررسی میزان خود مراقبتی بود.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss16 و آزمون آماری t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.یافته ها: در این مطالعه 100 زن سالمند با میانگین سنی 46/11±72/38 وارد مطالعه گردیدند،از این تعداد 63% بی سواد، 29% تحصیلات ابتدایی، و 8% تحصیلات متوسطه و بالاتر داشتند و6% مجرد % 35 متاهل و% 59 همسر فوت شده بودند.همچنین وضعیت اقتصادی آنها به صورت31% ضعیف، %57 متوسط و% 13 وضعیت اقتصادی خوب داشتند که 56 درصد از افراد داری بیماری های مزمن بودند.میانگین نمره کل اضطراب وخود مراقبتی به ترتیب 18/97±71/78 و 10/38±19/11 بوده نشان دهنده اضطراب متوسط وخود مراقبتی متوسط است.نتایج نشان داد که سالمندانی که میان سن وتاهل با اضطراب ارتباط معنی داری وجود ندارد.همچنین خود مراقبتی با تاهل و تحصیلات دارای ارتباط معنیداری است و سالمندانی که بیماری مزمن دارند ،به صورت معنی داری اضطراب بیشتری دارندومیان سن و خود مراقبتی ارتباط منفی معنی داری وجود داشت (p< 0/05) و اشتغال و وضعیت اقتصادی با خودمراقبتی و اضطراب ارتباط معنا داری ندارد (p> 0/05).نتیجه گیری:هرچند در این مطالعه آماری ارتباط معناداری بین اضطراب و خودمراقبتی وجود نداشت،اما یافته های مطالعه مبنی بر اضطرابدر حد متوسط،وخود مرقبتی متوسط سالمندان را نشان می دهد،که نیازمند کنترل استرس،و بهبود خودمراقبتی می باشد. لذا پیشنهاد میشود از راهکارهای مداخله ای موثر جهت مدیریت استرس و ارتقای خودمراقبتی در سالمندان استفاده گردد.

کلیدواژه ها

سالمندان، اضطراب، خودمراقبتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.