بررسی تاثیر ماساژ پا با روغن اسانس اسطوخودوس برکاهش شدت سندرم پای بی قرار در بیماران همودیالیزی همدان در سال 1396

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی مراقبت مبتنی بر نوتوانی و بازتوانی
  • کد COI اختصاصی: RCMED01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1603
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا میرزاجانی لتومی

کارشناس ارشد پرستاری، گروه پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی همدان ،همدان، ایران

فاطمه علم نشان

مربی،کارشناس ارشد پرستاری، گروه پرستاری و مامایی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول ،دزفول، ایران

چکیده

سابقه و هدف: سندرم پای بی قرار از عوارض و مشکلاتی هستند که بیماران تحت همودیالیز با آن مواجه هستند. به علتعوارض درمان های دارویی در این بیماران امروزه به روشهای غیر دارویی یا طب مکمل در این بیماران روی آورده شده است، ازجمله اقدامات طب مکمل که جهت کاهش سندرم پای بی قرار در این بیماران انجام میشود ماساژ آروماتراپی است. این مطالعه باهدف تاثیر ماساژ پا با روغن اسانس اسطوخودوس برکاهش شدت سندرم پای بی قرار در بیماران همودیالیزی همدان در سال1396 انجام شد.مواد و روشها : این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که بر روی 105 بیمار همودیالیزی شهر همدان انجام شد.بیمارانی که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند انتخاب شدند و به سه گروه 35 نفری (گروه ماساژ با اسطوخودوس، گروه کنترل)تقسیم شدند. مداخله در گروهای ماساژ با اسانس اسطوخودوس حین دیالیز سه بار در هفته، هر بار به مدت 20 دقیقه به مدت 3هفته انجام شد و گروه کنترل خدمات روتین بخش را دریافت کردند. قبل از انجام مداخله و پس از مداخله در پایان هفته اول،هفته دوم و سوم پرسش نامه سندرم پای بی قرار برای هرسه گروه تکمیل شد، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازspssنسخه 16 و آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: در بدو مطالعه، هر سه گروه از نظر میانگین نمره سندرم پای بی قرار با هم یکسان بوده و تفاوت آماری معناداری درآنها دیده نشد. بعد از انجام مداخله، در هر دو گروه ماساژ پا به وسیله روغن اسانس اسطوخودوس و ماساژ پا به وسیله روغن اسانسپرتقال، در میانگین نمره سندرم پای بی قرار در هفته اول بعد از مداخله و هفته دوم و سوم بعد از مداخله نسبت به قبل مداخلهروند کاهشی محسوسی دیده شد که بیانگر کاهش شدت سندرم پای بی قرار بود و این روند کاهشی بعد از سه هفته مداخله بیشترشد و همچنین در میانگین نمره کلی سندرم پای بی قرار نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معناداری دیده شد (p< 0/001).نتیجه گیری : با توجه به نتایج پژوهش ماساژ پا در سندرم پای بی قرار در گروه های مورد مطالعه تاثیر داشته است، این تاثیردر گروه ماساژ با اسانس اسطوخودوس بیشتر از ماساژ با اسانس پرتقال بوده است، می توان از این روش در جهت کاهش سندرمپای بی قرار این بیماران استفاده کرد.

کلیدواژه ها

همودیالیز، ماساژ آروماتراپی، سندرم پای بی قرار، اسانس اسطوخودوس، اسانس پرتقال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.