تحلیل جرم سازمان یافته از دریچه فقه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه جستارهای فقهی و اصولی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSFI-3-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1086
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید سلیمانی

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد

عباسعلی سلطانی

دانشیار رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد

محمد تقی فخلعی

استاد تمام رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد و مدیر گروه فقه و مبانی

چکیده

جرم سازمان یافته، عمل مجرمانه گروهی بیش از دو نفر است که برای مدت زمان قابل ملاحظه ای استمرار یافته و به صورت هدفمند و از سر تبانی برای کسب منافع مادی صورت می گیرد. در رهیافت فقهی، این پرسش ها مطرح است که آیا موضوع جرم سازمان یافته با همه عناصر آن در منابع فقهی قابل جستجو­­ست آیا در دیدگاه های فقهی، سازمان یافتگی جرم در مجازات تاثیر دارد آیا افساد فی الارض ملاک و اثر جرم سازمان یافته است در این پژوهش، به روش تحلیلی- توصیفی ضمن بررسی مفهوم و عناصر جرم سازمان یافته، به سوال های مطرح شده پاسخ داده و مشخص می گردد گرچه سازمان یافتگی جرم در معنای جدید آن در منابع فقهی قابل جستجو نیست، ولی ردپای آن را می توان در برخی پدیده های مجرمانه صدر اسلام و نیز برخی عناوین مجرمانه فقهی یافت. بنابر دیدگاه فقهی، سازمان یافتگی و تشکیلاتی بودن، موجب تشدید مجازات و یا حتی تغییر عنوان جرم می شود. در جرائم سازمان یافته، افساد فی الارض به مثابه ملاک عمل مجرمانه، شدیدتر به چشم می خورد و لازم است مجازات جرم سازمان یافته در سایه این ملاک تعیین شود.

کلیدواژه ها

جرم سازمان یافته, جرم تشکیلاتی, توطئه افک, بغی, محاربه, افساد فی الارض

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.