جایگاه ژئوپلیتیک دسترسی در تحولات نظم جهانی و منطقه ای و ارتباط آن با منافع و امنیت ملی ج.ا.ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی امنیت، پیشرفت و توسعه پایدار مناطق مرزی، سرزمینی و کلانشهرها، راهکارها و چالش ها با محوریت پدافند غیر عامل و مدیریت بحران
  • کد COI اختصاصی: ICSP01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 778
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مهدیان

عضو هیئت علمی دانشگاه امام علی(ع)

محمدحسین فتحی

عضو هیئت علمی دانشگاه امام علی(ع)

چکیده

ژئوپلیتیک دسترسی؛ دسترسی کشورها و قدرت ها به فضا های جغرافیایی در زمینه های مختلف ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک، هیدروپلیتیک و ژئوکالچر و... است. ژئوپلیتیک دسترسی در بیشتر ابعاد ژئوپلیتیک مطرح بوده و برای کشورهای مختلف با توجه به شرایط جغرافیایی کشورها و نوع نظام سیاسی و نگاه آن نظام به مسائل داخلی و بین المللی و منافع شکل گرفته از آن، دارای اولویت ها و ابعاد متفاوتی است. این امر همچنین به میزان تاثیرگذاری هر یک از ابعاد و لایه ها بر بقاء ملی کشورها بستگی دارد. اما به صورت کلی با توجه به اینکه در نگاه شکل گرفته بیشتر کشورها مسائل نظامی-راهبردی ارتباط بیشتری با مقوله بقاء ملی دارد، مسائل ژئواستراتژیک از اولویت بالاتری نسبت به سایر ابعاد ژئوپلیتیک دسترسی برخوردارند. از منظر نظریه های روابط بین الملل نیز لایه های ژئوپلیتیک دسترسی با توجه به مباحث و موضوعات محوری این نظریه ها، اولویت بندی متفاوتی دارند. در این پژوهش، که در میز هندسه قدرت و نظم نوین جهانی اندیشکده محیط پیرامونی در تاریخ 1396/7/18 ارائه و مورد بحث قرار گرفته است، پس از تشریح چیستی و سیر تحول ژئوپلیتیک دسترسی و بیان نظریه های مرتبط با آن، جایگاه ژئوپلیتیک دسترسی در تحولات نظم جهانی و منطقه ای بررسی گردیده و ارتباط آن با منافع و امنیت ملی ج.ا.ایران مورد تحلیل قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

ژئوپلیتیک دسترسی، ژئواستراتژی، ژئواکونومی، تحولات نظم، ج.ا.ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.