عناصر تشکیل دهنده هویت بافت های تاریخی در شهرهای ایران پس از اسلام (نمونه موردی سمنان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی امنیت، پیشرفت و توسعه پایدار مناطق مرزی، سرزمینی و کلانشهرها، راهکارها و چالش ها با محوریت پدافند غیر عامل و مدیریت بحران
  • کد COI اختصاصی: ICSP01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 880
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حمیدی

مدرس معماری، گروه معماری، دانشکده عمران و معماری دانشگاه ملایر

مریم سمندر

دانشجو معماری،گروه معماری،دانشکده عمران و معماری دانشگاه ملایر

چکیده

بافت تاریخی شهرهای ایرانی پس از اسلام با ارزش کالبدی و فرهنگی که درخود دارد از هویت شهری بالاییبرخوردار است. درنتیجه اهمیت و توجه به حفظ بافت های تاریخی برای ادامه حیات شهرها مطرح می گردد.درواقع هویت در شهرهای ایرانی نشات گرفته از فرهنگی است که در بستر تاریخی جامعه درگذر زمان شکلمی گیرد. از دلایل بحران هویت که شهرهای ایران امروزه با گذر زمان و تغییرات بدان دچار شده میتوان عدم توجهکافی به بافت های تاریخی شهرها ذکر کرد. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از نوع کتابخانه ای استکه بدنبال بررسی عناصر تشکیل دهنده هویت بافت های تاریخی شهرهای ایرانی پس از اسلام به منظور جلوگیریاز دست رفتن هویت بافت های مذکور است. نمونه موردی شهر سمنان است. براساس بررسی هایی که درشهرسمنان انجام شده این شهر در دوره های مختلف همواره از اهمیت و قدمت تاریخی بالایی برخوردار بوده است.پس از اسلام وجود عناصر شهر های اسلامی در این منطقه حاکی از ارزش این شهر می باشد. عناصر اصلی شهرهای ایران پس از اسلام عبارتند از: ارگ، مسجد جامع، بازار، محله های مسکونی و شبکه معابر که از آن میانارگ، مسجد جامع و بازار سه رکن اصلی شهر های اسلامی را تشکیل میدهند. مسجد جامع به عنوان محوریترین عنصر کالبدی در شهر اسلامی و بازار یکی از عینی ترین نمودهای معماری و شهرسازی سنتی ایراناست. بافت تاریخی شهر سمنان از هویت تاریخی بالایی برخوردار است، در نتیجه حفظ و اهمیت به بافت تاریخیبه عنوان هویتی ضروری برای ادامه حیات شهرهای تاریخی مطرح است. مقاله حاضر در صدد است تا با شناختماهیت هویت به بررسی عناصر شکل دهنده شهرهای سنتی اسلامی بپردازد تا بتواند منجر به حفظ وتداوم حضوراین عناصر در بافت تاریخی سمنان و سایر شهرهای ایران شود.

کلیدواژه ها

عناصر، سمنان، هویت، بافت تاریخی ،شهر ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.