شیوع کم خونی فقر آهن در زنان باردار: مطالعه مبتنی بر شواهد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هفتمین سمینار بین المللی سلامت زنان
  • کد COI اختصاصی: WHMED07_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا دلنواز

دانشجوی کارشناسی مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، اهواز، ایران

مصطفی مدملی

کاردان فوریت های پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران

پروین قزلباش

کارشناس پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

یعقوب مدملی

مربی بالینی پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دزفول، دزفول، ایران

چکیده

زمینه و هدف: فقر آهن شایع ترین علت کم خونی دوران بارداری است که با مصرف آهن تکمیلی اصلاح می گردد. بارداری های مکرر، حاملگی در سن پایین و عدم مصرف قرص آهن در بارداری از علل آنمی فقر آهن است که علاوه بر اینکه سلامت مادر را تهدید می کند، سلامت جنین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، در این مادران احتمال زایمان زودرس و محدودیت رشد جنین افزایش می یابد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین شیوع کم خونی فقر آهن در زنان باردار صورت گرفت این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجو در سایت های علمی Google scholar magiran ، SidPubMedوiranmedex و علم نت با کلیدواژه های کم خونی، فقر آهن، زنان باردار و زنان به صورت فارسی و انگلیسی طی سال های 2000تا2018 انجام شد. در این مطالعه 25 مقاله توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شده است. نتایج: شیوع کم خونی فقر آهن در زنان باردار در نقاط مختلف کشور یکسان نبوده به طوری که در تهران 8/6% بندرعباس 13% کرمانشاه 17/2% سمنان 16/9% زاهدان 12/9 % و... بوده است. در مطالعات مختلف بین شیوع آنمی فقر آهن و مصرف آهن در دوران بارداری رابطه معنی دار مشاهده شد P=0/001 به طوری که در زنانی که آهن مصرف کرده بودند، میزان آنمی به شدت کاهش یافته بود. زنانی که در دوران بارداری پیکا داشتند 3 برابر بیشتر خطر آنمی فقر آهن دارند P=0/001 همچنین رابطه معنی داری بین آنمی فقر آهن و خطر نسبی ابتلا به زایمان زودرس مشاهده شد P= 0/001 مطالعات مختلف نشان دادند مواردی همچون رژیم غذایی مناسب، تنظیم جمعیت، رعایت فاصله بین زایمان ها و استفاده از مکمل های آهن به کاهش خطر بروز آنمی فقر آهن کمک می کند. همچنین مشاهده شد در زنان تحصیل کرده و دارای طبقات بالای اجتماعی مصرف مکمل ها و رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری بیشتر رعایت می شود. بحث: با توجه به شیوع بالای کم خونی فقر آهن در نقاط مختلف کشور و تاثیر آن بر مادر و جنین، ضروری است آموزش های لازم در زمینه عوارض فقر آهن بر رشد جنین و مشکلات ایجادشده حاصل از آن نظیر زایمان زودرس، سقط جنین، مشکلات جسمی و عقلی، تاثیر رژیم غذایی آهن دار و مصرف مکمل آهن طی دوران بارداری توسط مادر ارائه شود

کلیدواژه ها

کم خونی، فقر آهن، زنان، باردار، زنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.