اثر محیط کشت پایه، تنظیم کننده های رشد و بستر کشت بر ریزازدیادی پایه گلابی نیمه پاکوتاه کننده پیرودوارف (Pyrodwarf)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله به زراعی نهال و بذر، دوره: 34، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPJ-34-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه مشاری نصیرکندی

دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

بهمن حسینی

دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علیرضا فرخزاد

دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

لطفعلی ناصری

دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

پایه گلابی پیرودوآرف (Pyrodwarf) از جمله پایه های نیمه پاکوتاه کننده می باشد که به دلیل داشتن مزایای متعدد مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بهینه سازی شرایط ازدیاد درون شیشه ای پایه گلابی پیرودوارف (Pyrodwarf) و بررسی اثر محیط های کشت پایه، ترکیبات مختلف تنظیم کننده رشد گیاهی بر پرآوری و ریشه زایی این پایه انجام شد. در آزمایش اول، اثر پنج نوع محیط کشت پایه شامل: MS، 1.5MS، 2MS، WPM و B5 بر تعداد شاخه چه و طول شاخه چه بررسی شد. در آزمایش دوم اثر دو نوع تنظیم کننده رشد گیاهی BAP و TDZ در غلظت های صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر بر صفات رویشی تعداد شاخه چه، طول شاخه چه، تعداد گره و طول میانگره بررسی شد. در آزمایش سوم اثر دو نوع محیط کشت پایه MS و ½MS تکمیل شده با دو نوع تنظیم کننده رشد گیاهی IBA و NAA در غلظت های صفر (شاهد)، 5/1، 3 و 5/4 میلی گرم در لیتر بر صفات تعداد و طول ریشه در سه و چهار روز نگهداری در تاریکی بررسی شد. سازگاری پایه گلابی پیرودوارف در محیط های پرلیت درشت، پرلیت ریز، پرلیت همراه با پیت ماس و پیت ماس بررسی شد. در آزمایش اول نتایج آنالیز داده ها نشان داد که، در پایه پیرودوآرف حداکثر میزان پرآوری 71/3 شاخه چه به ازای ریزنمونه در محیط کشت B5 مشاهده شد. در آزمایش دوم نتایج آنالیز داده ها نشان داد که در پایه پیرودوارف، بیشترین تعداد شاخه چه با میانگین 44/12 شاخه چه به ازای ریزنمونه در غلظت یک میلی گرم در لیتر BAP مشاهده شد. در آزمایش سوم نتایج آنالیز داده ها نشان داد که، در پایه پیرودوارف، در محیط کشت ½MS نسبت به محیط کشت MS نتایج بهتری به دست آمد. حداکثر درصد ریشه زایی با میانگین 100 درصد و تعداد ریشه با میانگین 04/3 در محیط کشت ½MS تکمیل شده با 5/4 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. به طور کلی در مرحله سه روز تاریکی، ریشه هایی با کیفیت بهتر مشاهده شد. بیشترین سازگاری و درصد زنده مانی گیاهچه ها در پایه گلابی پیرودوآرف در محیط پرلیت درشت به دست آمد.

کلیدواژه ها

گلابی, ازدیاد درون شیشه ای, بهینه سازی, پرآوری, سازگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.