حق تعیین سرنوشت در اسلام و حقوق بین الملل معاصر
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تطبیقی حقوق اسلام و غرب، دوره: 3، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CSIW-3-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1419
نویسندگان
دانشیار گروه حقوق بین الملل دانشگاه اصفهان
دانشجوی دکتری حقوق بین الملل، دانشگاه شیامن- چین
چکیده
یکی از اصول اساسی و پایه حقوق بینالملل معاصر، اصل حق تعیین سرنوشت است که بر اساس آن همه افراد و دولت هامی توانند امور خویش را در زمینههای مختلف سیاسی،اقتصادی و اجتماعی اداره و راهبری کنند. امروزه، دامنه مفهومی این حق به خاطر توجه روزافزون به مسئله دموکراسی و حقوق بشر و مسائل دیگرغنیتر شده و استحکام بیشتری یافته و تخطی و تجاوز از آن مسئولیت بینالمللی دولتها را مطرح میکند. یکی از سوالات مطرح در حقوق اسلام این است که آیا در دیدگاه اسلامی انسان درتعیین سرنوشت خویش حق دارد یا اینکه سرنوشت او از قبل تعیین شده است اصل 56قانون اساسی جمهوری اسلامی در این زمینه مقرر می دارد حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچ کس نمی تواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع فرد یا گروهی خاص قرار دهد... . این اصل بیانگر آن است که در اسلام حاکمیت از آن خداست لیکن خلافت انسان و حق او در تعیین سرنوشتش اعم از سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و.. میتواند زمینه را برای حاکمیت اسلامی فراهم می کند. بنابر این، اسلام نیز با روش خاص خود این اصل را برسمیت شناخته شده است. .کلیدواژه ها
حق تعیین سرنوشت, اسلام, حقوق بین الملل, حقوق بشر, حاکمیت الهیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.