مولفه های بنیادین تعلیم و تربیت اسلامی بر مبنای تحلیل محتوای روایات امام صادق (علیه السلام)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در علوم تربیتی و مطالعات رفتاری ایران
  • کد COI اختصاصی: TSCONF04_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 604
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عترت دوست

چکیده

آشنایی با الگوها و نظام تعلیم و تربیت یکی از اساسی ترین دغدغه های اصلی آدمی بوده که در هر دوره ای از تفکر بشری به نحوی مطرح شده است. اما آنچه در این میان مهم و ضروری است، کشف و استخراج مولفه های بنیادین تعلیم و تربیت به عنوان اصول و مبانی آن می باشد که قابلیت تطبیق بر شرایط زمانی و مکانی مختلف را داشته باشد. بدیهی ا ست هر فرهنگ و تمدنی، الگوی تربیتی خاص خود را داشته که تو سط موسسان و رهبران آن ترسیم و تبیین شده است. بر همین اساس، به منظور تبیین الگوی تعلیم و تربیت اسلامی لازم است به منابع اصیل اسلامی مراجعه کرده و با تحلیل دقیق و عالمانه مضامین و محتوای مندرج در آنها، این مسئله مهم را استخراج نمائیم. در این مقاله تلاش شده با مراجعه به مجموعه روایات امام صادق (ع) به ویژه در زمینه های تربیتی، اجتماعی و فرهنگی، و پی جویی یافته های کلان نظری و فرانظری مطرح شده توسط آن امام همام، مهمترین مولفه های اساسی جهت ترسیم مدل و الگوی تعلیم و تربیت اسلامی را کشف نماییم. جهت تحقق این هدف، با استفاده از روش تحلیل محتوا به عنوان روشی کارآمد جهت طبقه بندی مضامین و استخراج مقوله های مضمونی، مجموعه روایات منسوب به امام صادق (ع) در کتاب میزان الحکمه مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته و پس از طبقه بندی، تعیین مفاهیم اصلی، استخراج مقوله های مضمونی و کدگذاری، در نهایت دیدگاه های آن امام (ع) در زمینه های مختلف احصاء شده و از تحلیل آنها؛ مولفه های بنیادین تعلیم و تربیت اسلامی بیان شده است.

کلیدواژه ها

امام صادق (ع)، تعلیم و تربیت، الگوهای تعلیم و تربیت، معارف اسلامی، تحلیل محتوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.