نسخه شناسی آثار کاتبان کرمانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-15-29_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 457
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی قدیمی ماهانی

کارشناس ارشد تاریخ تشیع

سید حسن قریشی کربن

استادیار دانشگاه پیام نور مرکز قم

سید محمدرضا حسینی

استادیار دانشگاه پیام نور مرکز قم

چکیده

    نسخ خطی از مهمترین دستاوردهای تاریخی بشر در جهت رشد و تکامل علوم از گذشته تا به حال بوده اند؛ به نحوی که می توان آنها را مهم­ترین میراث مکتوب قلمداد نمود. کاتبان در حفظ و انتقال این دستاورد نقشی غیر قابل انکار دارند. متاسفانه تاکنون در مورد این طبقه فرهنگی پژوهش درخور شانی انجام ­ست. مهمترین شاخصه های نسخه شناسی که مربوط به کاتبان می شوند عبارتند از: نام و اثر کاتب، خط و تاریخ کتابت، محل کتابت و نگهداری اثر. این پژوهش بر آن است. علاوه بر معرفی نام و آثار کاتبان کرمانی، اشاراتی تحلیلی به مهمترین شاخصه­های نسخه شناسی مرتبط با ایشان داشته­باشد. نتایج این تحقیق حاکی است موضوع علوم دینی حائز بیشترین فراوانی است که با خطوط نستعلیق و نسخ به رشته تحریر درآمده­­است. به علاوه قرن سیزدهم  ه. ق. بیشترین تعداد کاتب را داشته که دلیل آن می تواند ظهور صنعت کاغذسازی و ارتقای سهولت کتابت تلقی گردد. همچنین نتایج این تحقیق در زمینه محل نگهداری نسخ با سایر تحقیقات همخوانی دارد و بیشترین تعداد نسخ در مهم­ترین کتابخانه های ایران، یعنی دانشگاه تهران، کتابخانه مرعشی،  کتابخانه مجلس و کتابخانه ملک موجود هستند. محل کتابت بیانگر پراکندگی جغرافیایی کاتبان و محل سکونت ایشان حداقل در زمان کتابت می باشد.  

کلیدواژه ها

: نسخه شناسی, کاتبان, کرمان, نسخ خطی, فهرست نسخ خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.