هندواروپاییان، هندوایرانیان، خاستگاه و مهاجرت با تکیه بر مطالعات باستان شناسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-16-31_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 952
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن فیروزمندی شیره جینی

استاد بخش باستان شناسی دانشگاه تهران

محمدحسین طاهری

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه تهران

نغمه رفیعی

دانش آموخته کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

مطالعه در مورد مردمان هندواروپایی آغازی و هندوایرانی آغازی همواره از موضوعات پرچالش در باستان شناسی خاور نزدیک و آسیای مرکزی بوده است. مسئله موطن اولیه آنان، همین طور مسیرهایی که برای مهاجرت در پیش­گرفتند از موضوعاتی بوده است که دانشمندان نظرهای متفاوتی درباره آن مطرح کرده اند. هدف این مقاله بررسی نظریات دانشمندان مختلف درباره سرزمین اصلی و زمان مهاجرت آنها از سرزمین اولیه تا هنگام ورود به ایران بر پایه داده های باستان شناختی است. عمده اطلاعات مورداستفاده ی ما از کتب و مقالاتی هستند که درزمینه باستان شناسی اروپای شرقی، آسیای مرکزی، ایران و افغانستان نوشته شده­ است. علاوه بر این اشاراتی هم به مطالعات زبان شناسان در این زمینه داشته ایم. بر اساس این پژوهش هندواروپاییان آغازی در هزاره پنجم و چهارم پ.م در استپ های کاسپی – پونتی زندگی می کردند، سپس هندوایرانیان در حدود اواخر هزاره سوم شروع به مهاجرت به سمت شرق و غرب یعنی آسیای مرکزی و اروپا کردند و سرانجام در نیمه دوم هزاره ی دوم پ.م هندوایرانیان آغازی از آسیای مرکزی به سوی ایران و هند حرکت کردند.

کلیدواژه ها

هندوایرانیان, هندواروپاییان, مهاجرت, آریایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.