سیر تطور مراسم باران خواهی در منطقه دشت خاک زرند

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 17، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-17-33_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه ذبح نیا عمران

دانشیار دانشگاه پیام نور

فخرالسادات احمدی گوهری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور

چکیده

دهستان دشت خاک در فاصله 30 کیلومتری از شهرستان زرند، 105 کیلومتری مرکز استان کرمان و در جهت جغرافیایی شمال شرقی آن قرار دارد. یکی از اهم مشکلات منطقه کویری دهستان دشت خاک، خشک سالی و بی آبی است. مراسم باران­خواهی که خاستگاه آن مناطق کم­باران و خشک است، بیانگر نوعی ناتوانی انسان در مقابل قوای طبیعی است. با توجه به این که خشک سالی و کم بارانی در اکثر مناطق ایران حاکم بوده و مردم در تغییر شرایط موفقیت چندانی نداشته­اند، نمایش های آیینی باران­خواهی پا به عرصه های اجتماعی گذاشته، نوعی تسکین روحی و اجتماعی را در جامعه حاکم ساخت. مراسم باران­خواهی دهستان دشت خاک با تفاوت های قابل توجه نسبت به مراسم مشابه و سیر تکاملی منحصربه فرد و خاص خود، با تمام رسوم باران­خواهی در ظاهر متفاوت است، اما در باطن یک هدف و حقیقت را دنبال می کند که همانا نزول باران است. مقاله حاضر تلاش دارد تا به شکل توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر ابزار کتابخانه ای، به سیر تکاملی مراسم باران­خواهی و نمادهای مرتبط با آن در منطقه دشت خاک زرند کرمان بپردازد.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: باران خواهی, دشت خاک, تالو, نماد, آیین های نمایشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.