تحلیل فراوانی خشکسالی هیدرولو ژیک (جریان حداقل) مطالعه موردی رودخانه خانمیرزا

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED05_293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شماعی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزدایی دانشگاه صنعتی اصفهان

سعید سلطانی

دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

یکی از روش های پیش بینی خشکسالی تحلیل فراوانی است. با برازش توزیع احتمال مناسب برداده های یک رودخانه می توان پیشامد متناظر با احتمال وقوع یا دوره بازگشت خاصی را تعیین نمود و با اتخاذ تدابیر مدیریتی واجرای برنامه های مقابله با خشکسالی تأثیرات و پیامدهای آن را کاهش داد. در این تحقیق با استفاده از آمار روزانه جریان در رودخان ه خانمیرزا (حوضه آبخیز زرین درخت از زیر حوضه های کارون شمالی) در یک دوره آماری 19 ساله منحنی تداوم جریان ترسیم و شاخص Q95 به عنوان آستان ه جریان حداقل از این منحنی استخراج گردید. سپس با محاسبه جریان حداقل 7 روزه در هر یک از سا لهای آماری سری زمانی جریان حداقل 7 روزه تشکیل شد و با هدف انجام تحلیل فراوانی از طریق آماره کای اسکوئر و کلموگراف اسمیرنوف تابع پارتوی تعمیم یافته به عنوان بهترین تابع بر سری زمانی حداقل جریان برازش داده شد و نهایتاً حداقل جریان با دوره های بازگشت مختلف محاسبه گردید. علاوه بر این شاخص Q95 نشان می دهد که در 42 درصد از سا لهای آماری موجود حداقل جریان برابر یا کمتر از میزان آستانه خشکسالی است. حداقل جریان 7 روزه در دور ه های بازگشت 20، 50 و 100 ساله برابر با صفر تخمین زده شد که نشان از بحران خشکسالی در این حوضه است.

کلیدواژه ها

رودخانه خانمیرزا، خشکسالی، منحنی تداوم جریان، شاخص Q95، شاخص جریان حداقل 7 روزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.