ارزیابی و برنامه ریزی عملیات کنترل فرسایش خاک با مدل اسکالوگرام
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: پنجمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
- کد COI اختصاصی: WATERSHED05_258
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2004
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیع
عضو هیئت علمی دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع
دانشیار گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیع
کارشناس ارشد مرتع داری ، اداره کل منابع طبیعی استان گلستان
چکیده
امروزه پدیده فرسایش خاک(آبی، بادی) به عنوان یکی از اصلی ترین فرآیندهای تخریب اراضی در مناطق مختلف دنیا از جمله ایران به شمار می آید. در طی چند دهه اخیر تحقیقات علمی و عملی در رابطه با ارزیابی و برنامه ریزی عملیات کنترل فرسایش خاک مورد توجه محققان قرار گرفته است. در اقالیم خشک و نیمه خشک ایران علاوه بر اثر فرسایش آبی، فرسایش بادی به عنوان عامل موثر در تخریب و ایجاد خسارت در این مناطق می باشد. اراضی مرتعی آق قلا و گمیشان با اقلیم نیمه خشک و بیابانی با بادهای گرم وخشک و هچنین خاک هایی با بافت ریزدانه و درصد املاح بسیار بالا، پوشش گیاهی تنک به همراه طوفانهای گرد وغبار، منطق های شکننده و حساس در برابر فرسایش بادی است. وجود تپه های ماس های طولی، برخانی، نبکاها و سطوح ماس های فعال دلیلی بر فرسایش بادی منطقه می باشد. بنابراین ارزیابی و عملیات کنترل فرسایش بادی در این مناطق الزامی است. هدف اصلی این بررسی با توجه به آسیب پذیری اراضی به فرسایش بادی تهیه برنامه ای مناسب برای کنترل فرسایش بادی در مناطقی با حالت بحرانی و شناسایی مناطقی با بیشترین فرسایش پذیری و هچنین تشخیص عامل اصلی فرسایش بادی می باشد. برای این منظور از مدل ریاضی اسکالوگرام استفاده گردید. روش اسکالوگرام یک ابزار پردازش اطلاعات بمنظور رتبه بندی و طبقه بندی واحدهای یک مجموعه بکار گرفته می شود. ب ا توجه به روش فوق منطقه مورد مطالعه بر اساس واحدهای ژئومرفولوژی به 12 واحد کاری تقسیم، سپس در هر یک از واحدها عوامل فرسایش پذیر (شاخص پوشش گیاهی، مواد آلی، بافت خاک، شوری خاک، مدیریت اراضی مرتعی و رطوبت خاک) اندازه گیری و ارزشیابی گردید. بررسی ها نشان داد که واحدهای کاری 8 (رخساره شورزار با مرفولوژی سبخا) و واحد کاری 11 (رخساره باتلاقی) به ترتیب بیشترین و کمترین آسیب پذیری را نسبت به فرسایش بادی داشته است. از مهمترین عوامل موثر در فرسایش پذیری نیز شوری خاک و شاخص پوشش گیاهی را می توان نام بردکلیدواژه ها
فرسایش بادی، واحدهای ژئومرفولوژی، نبکا، سبخا، مدل اسکالوگرام، آق قلا-گمیشانمقالات مرتبط جدید
- پایش تغییرات پهنه های آبی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تحلیل شاخص NDWI
- ارائه یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط جدید به جهت ترکیب واحدها برای راه اندازی یک نیروگاه برق آبی در مقیاس بزرگ
- خصوصی سازی مدیریت ریسک در حوزه آب و فاضلاب (مطالعه موردی: شرکت آب وفاضلاب تهران)
- بنچمارکینگ آب واحدهای مسکونی شهری، ضرورت و کاربردها
- شناسایی عوامل موثر بر تسهیل صادرات خدمات فنی و مهندسی مرتبط با صنعت آب
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.