تاثیر باقیمانده های ذرت، گندم و نیشکر سبز بر برخی خصوصیات خاک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه مکاری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سید فخرالدین افضلی

استادیار، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

استفاده از بقایای گیاهی به عنوان کود آلی در سیستم­های کشاورزی پایدار به منظور حفظ حاصل­خیزی خاک و رسیدن به تولید پایدار اهمیت زیادی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی بقایای گیاهی گندم، ذرت و نیشکر سبز بر  خصوصیات شیمیایی خاک در چند بافت متفاوت خاک است. برای این منظور، آزمایشی گلدانی در قالب طرح بلوک­های کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. برای این منظور بقایای کاه و کلش گندم، ذرت و نیشکر سبز به سه خاک با بافت­های سیلتی لوم، لوم و شنی اضافه و خاک­ها در شرایط انکوباسیون در دو دوره 30 و 120 روزه قرار گرفتند. تغییرات خصوصیات کربن­آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، اسیدیته و شوری خاک تحت تاثیر تیمارهای مختلف بقایای گیاهی بررسی شدند. نتایج نشان داد که میزان کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و اسیدیته خاک با کاربرد بقایای گیاهی به طور معنی­داری افزایش یافت درحالی­که شوری خاک تحت تاثیر بقایای گیاهی قرار نگرفت. بقایای نیشکر بر میزان کربن آلی و اسیدیته، بقایای گندم بر میزان پتاسیم و نیتروژن و بقایای ذرت بر فسفر و نیتروژن بیشترین تاثیر را داشت. در این تحقیق مشخص شد که با حفظ 50 درصد از بقایای گیاهی به­ویژه کاه و کلش گندم، علاوه بر بهبود شرایط فیزیکوشیمیایی خاک نیاز به مصرف عناصر غذایی نیز به طور چشمگیری کاهش یافت.

کلیدواژه ها

بقایای گیاهی, دژگاه, کربن آلی, کشت و صنعت امیرکبیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.