ارزیابی مزرعه ای و تحلیل سیستم آبیاری جویچه ای با مدل های SIRMOD و WinSRFR

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-4-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه فراستی

استادیار ، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران

سهیلا فرزی

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

پژمان پورمحمد

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

چکیده

کمبود و بحران آب، بهبود مدیریت و به تبع آن افزایش بازدهی شبکه­های آبیاری را ضروری می­سازد. از آن­جایی­که درصد زیادی از زمین­های کشاورزی در ایران به صورت جویچه­ای آبیاری می­شوند، پژوهش درباره­ی کاربرد روش مذکور ضروری است. در این پژوهش دقت شبیه­سازی مدل­های  SIRMOD وWinSRFR  با داده­های برداشت شده در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت. آزمایش­های صحرایی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. خاک مزرعه دارای بافت لوم رسی با چگالی ظاهری g/cm3 18/1 بود که تحت آبیاری جویچه­ای قرار گرفت. داده ها از یک جویچه انتها باز به طول m 25 و عرض cm 65، شیب m/m 007/0 با دبی l/s 4 و شرایط آبیاری با جریان پیوسته برداشت شد. نتایج نشان داد که درصد متوسط خطای پیش­بینی زمان پیشروی در مدل WinSRFR، به میزان 7 درصد کمتر ازSIRMOD  بود. همچنین مقدار λ در شبیه­سازی راندمان کاربرد با مدل WinSRFR و SIRMOD به ترتیب به میزان 82/0 و 68/0 بود که به ترتیب میزان خطا را  18و 32 درصد برآورد نمودند. در برآورد متوسط عمق آب نفوذ یافته، مدل­های WinSRFR و SIRMOD به ترتیب با مقدار λ،  97/0 و 11/1 متوسط عمق آب نفوذ یافته را تخمین زدند. این نتایج نشان داد مدل WinSRFR  با خطای 3 درصدی و با دقت بالاتری نسبت به مدل SIRMOD  راندمان کاربرد را شبیه­سازی نموده است. نتایج نشان داد مدل WinSRFR مدلی کاربردی و با دقت بالاتر نسبت به مدل SIRMOD است.

کلیدواژه ها

راندمان کاربرد, زمان پیشروی, شبیه سازی, نفوذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.