پیوستار نمادپردازی آوایی در اشعار حافظ برطبق نظریه هینتون

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 10، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JLRZ-10-28_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده شریفی مقدم

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان-گروه زبان های خارجی

حسین مهرارا

دانشگاه آزاد اسلامی کرمان

چکیده

تصویرسازی و تصویرگونگی که پیامد ارتباط انگیخته بین دال و مدلول در سطح نشانه است، مختص ه ای ادبی و زیبایی ­شناختی است که کاربرد گسترده آن در اشعار شیخ ازل حافظ شیرازی توجه بسیاری از پژوهشگران را به سوی خود جلب نموده ­است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی گونه ­های مختلف روابط انگیخته و فراوانی آن ها در چهارچوب پیوستار نمادپردازی آوایی پیشنهادی هینتون و همکاران (Hinton et al. 1994) در مجموعه اشعار حافظ است. به این منظور، پس از گردآوری بیت ­ها یا مصرع هایی که در برگیرنده یکی از روابط انگیخته ­بودند، انواع نمادپردازی آوایی مشتمل بر گونه ­های عینی، تقلیدی، ترکیبی و قراردادی، به همراه میزان فراوانی آن ها در پیکره پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. یافته­ های پژوهش با در نظر گرفتن گونه ­های مختلف روابط انگیخته، از بیشترین تا کمترین سطح شفافیت در پیکره مورد بررسی، بیا­ن­گر اهمیت این ارتباط در سطح نشانه های شعری بوده­ که منجر به جذابیت و ماندگاری این اشعار نیز شده ­است. بررسی کمی این نشانه ها نیز نشان داد که بین میزان انگیختگی و فراوانی آن ها نسبت و ارتباط مستقیمی وجود دارد؛ به این­ معنا که بر روی محور تصویرگونگی هر چه به سمت شفافیت بیشتر پیش­رویم بر تعداد و فراوانی نشانه ها افزوده شده و هرچه از سطح شفافیت کاسته ­­شود، تعداد و فراوانی داده ها کمتر می شود.  

کلیدواژه ها

انگیختگی, نمادپردازی, شفافیت, تیرگی, تصویرگونگی, دیوان حافظ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.