بررسی قدرت توضیح دهندگی و قدرت پیش بینی اطلاعات حسابداری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوفصلنامه توسعه و سرمایه، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJDC-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 327
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکرالله خواجوی

استادیار حسابداری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

حمید الهیاری ابهری

کارشناس ارشد حسابداری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

چکیده

در این مقاله تاثیر متغیرهای حسابداری سود، سود تقسیمی و ارزش دفتری بر قیمت سهام و قدرت پیش بینی قیمت سهام با استفاده از این متغیرها مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این مطالعه این است که نشان دهد توان توضیح  دهندگی و قدرت پیش بینی کدام یک از متغیرهای سود تقسیمی، ارزش دفتری و سود بیشتر است. از این رو تعداد 159 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1385-1381 مورد بررسی قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه های تحقیق از رگرسیون مقطعی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سود هر سهم در تمامی سال های مورد بررسی، بیشترین و ارزش دفتری هر سهم، کمترین محتوای اطلاعاتی را دارد. در مدل ترکیبی سود و ارزش دفتری، سود و در مدل ترکیبی سود تقسیمی و ارزش دفتری،   سود تقسیمی نسبت به ارزش دفتری، عامل عمده در قدرت توضیح  دهندگی مدل است. قدرت توضیح دهندگی مدل ترکیبی سود و ارزش دفتری در تمامی سال های مورد بررسی بجز سال 1384 از مدل ترکیبی سود تقسیمی و ارزش دفتری، بیشتر است. زمانی که هر سه متغیر را وارد مدل می کنیم، قدرت توضیح دهندگی مدل در تمامی سال های مورد بررسی به بیشترین مقدار خود می رسد. سود هر سهم در تمامی سال های مورد بررسی، بیشترین و ارزش دفتری هر سهم، کمترین قدرت پیش بینی قیمت سهام را دارد.

کلیدواژه ها

سود تقسیمی, ارزش دفتری, قدرت توضیح دهندگی, قدرت پیش بینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.