مطالعه تغییرات فصلی جمعیت کرم قوزه پنبه (Helicoverpa armigera) و تعیین زمان سمپاشی در منطقه داراب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم کشاورزی و زیست محیطی ایران
  • کد COI اختصاصی: FNCAE01_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه حسین پور

کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه شیراز

احمد صدری

کارشناس حفظ نباتات جهاد کشاورزی، داراب

علیرضا قائدی

کارشناس ارشد بهداشت شهرداری داراب

چکیده

کرم قوزه پنبه یکی از مهمترین آفات پنبه در مناطق میوه خیز کشور میباشد. لاروهای این آفت با تغذیه از برگ، قوزه و میوه خسارت قابل توجهی به محصول وارد میکنند. در سالهای 1394 و1395 تحقیقاتی با هدف تعیین نحوه تغییرات جمعیت پروانه کرم قوزه پنبه و تعیین بهترین زمان مبارزه با نصب تله های فرمونی و همچنین نمونهبرداری از مرحله تخم، لارو و شفیرگی در دو مزرعه گوجهفرنگی و پنبه واقع در برگان و رستاق در منطقه داراب انجام گردید. طی این بررسی وجود سالیانه سه نسل کامل و نسل چهارم ناقص در چرخه زیستی آفت در منطقه مورد مطالعه محرز گردید. نسل اول کرم قوزه پنبه درصد کمی از پروانه ها موفق میشوند که به مزارع خسارت وارد آورند، در نتیجه خسارت کرم قوزه پنبه در نسل اول قابل چشمپوشی میباشد. ظهور نسل چهارم چون مقارن با برداشت پنبه میباشد،عملا خسارت چندانی به مزارع وارد نمیشود. بیشترین خسارت وارده بر قوزه ها توسط نسل دوم و سوم صورت میگیرد و اوج خروج لاروهای نسل دوم حدود 10 روز پس از اوج پرواز پروانه ها انجام میشود. بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق، توصیه میشود که اولین برنامه سمپاشی در منطقه داراب در اواخر خرداد ماه در گستره زمانی دو هفته صورت گیرد. سمپاشی دوم در هفته اول مرداد ماه در کاهش جمعیت آفت در سالهای بعد بسیار موثر بوده است.

کلیدواژه ها

کرم قوزه پنبه ، تغییرات جمعیت، تله های فرمونی، سمپاشی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.