معرفی منابع و روش های استفاده بهینه از آب در استان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED05_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1702
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرج اله ترنیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه تهران

علی محمدیان بهبهانی

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست بهبهان

مرتضی صابری

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه تهران

جهانبخش پایرنج

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه شهرکرد

چکیده

بهره برداری بهینه از منابع در دسترس تحت تاثیر مدیریت صحیح و علمی می باشد و مدیریت صحیح و علمی در صورتی امکان پذیر است که پتانسیل بالفعل و بالقوه منابع شاخته شود و این امر خصوصاً در حوزه منابع طبیعی تقریباً غیر ممکن است مگر اینکه در تماس با بهره برداران قرار گیریم . از این رو این تحقیق به منظور شناسایی منابع آب و روش های بهینه استفاده از آب در استان چهارمحال و بخ تیاری در منطقه عشایر نشین شهرستان فارسان، روستای گوجان انجام شده است. اگر بر اساس ارتفاع و نحوه قرار گیری دامداران، سامانه های عرفی، حوزه را به سه بخش بالایی، پایینی و میانی تقسیم کنیم ؛ منابع آب مورد استفاده در بخش پایینی و میانی حوزه چشمه و بخش بالایی حوزه آب حاصل از ذوب برف ها می باشد . از روش های استفاده بهینه از آب می توان به سیستم های آبشخوار و چاله ها، گورآب، بتعویق انداختن ذوب برف ها و بیرون کشیدن برف ها از غارها و شکاف های بزرگ صخره ها اشاره کر د . در بخش بالایی حوزه وقتی برف ها ذوب شدند دیگر آبی برای استفاده وجود ندارد و دامدارانی که در قسمت های بالا دست حوزه مستقر شده اند می بایست به قسمت های میانی حوزه کوچ کنند . از این رو قسمت های بالادست حوزه که علوفه سرسبز و تازه ای دارد چرا نشده و از دسترس خارج می شود و فشار چرا بر روی مناطق میانی و پایین دست حو زه بخاطر دسترسی به منابع آب دائم ی ، زیاد شده و تخریب را در این مناطق افزایش می دهد . بعضی از دامداران برای مقابله با کم آبی در قسمت های بالاد ست حوزه اقدام به پوشاندن برف ها ی ا بیرون کشیدن برف ها از درون غار ها و شکاف های بزرگ سنگ ها می کنند . این عمل از یک طرف باعث استفاده بهینه از منابع علوفه و آب و از طرف دیگر باعث کاهش فشار چرا به قسمت های میانی و پایین دست حوزه می شود.

کلیدواژه ها

منابع آب، روش های استفاده بهینه از آب، سیستم آبشخوار و چاله، سیستم گورآب، به تعویق انداختن ذوب برف ها،بیرون کشیدن برف از غارها و شکاف های بزرگ صخره ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.