ارزیابی معادله های تجربی برآورد تبخیر و تعرق پتانسیل برای اقلیم های خشک و نیمه خشک مطالعه موردی: دشت کاشمر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس علمی پژوهشی مدیریت منابع آب و خاک
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR06_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مکاری

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، مرکز آموزش عالی کاشمر

چکیده

برآورد درست تبخیر و تعرق مرجع برای برنامه ریزی نیاز آبی گیاهان در بوم سامانه های طبیعی و کشاورزی و انتخاب یک روش مناسب از اهمیت فراوانی برخوردار است. بنابراین هدف این پژوهش انتخاب روشی مناسب برای برآورد تبخیر و تعرق مرجع در اقلیم خشک و نیمه خشک دشت کاشمر بود. برای این منظور از معادله فائو پنمن- مونتیث به عنوان روش معیار استفاده و سپس توان برآورد 18 روش تجربی نسبت به آن بررسی شد. یافته های این پژوهش نشان داد که در میان روشهای تجربی استفاده شده، روش هارگریوز- سامانی، با همبستگی (r = 0/91) و همخوانی بالا با داده های برآوردی معادله فائو پنمن- مونتیث، به عنوان روش تجربی مناسب شناخته شد. بعد از مدل هارگریوز- سامانی به ترتیب مدلهای والیانتزاس 2، والیانتزاس 1، Rn Based، رماننکو اصلاح شده، ترانجکویچ و ایرماک عملکرد مناسبی در پیشبینی تبخیر و تعرق مرجع داشتند. در بین مدلهای استفاده شده مدل اسچندل ضعیفترین عملکرد را در پیشبینی تبخیر و تعرق مرجع داشت.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق مرجع، فائو پنمن- مونتیث، هارگریوز- سامانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.