بررسی کارایی روش های اعمال تلفات در نرم افزار HEC-HMS

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس علمی پژوهشی مدیریت منابع آب و خاک
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR06_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اتابک فیضی

استادیار گروه مهندسی عمران دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه محقق اردبیلی ، اردبیل، ایران

یاسمن صاحب جمعی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران - مهندسی و مدیریت منابع آب دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران،

چکیده

نزولات جوی پس از رسیدن به سطح زمین و اشباع نمودن اراضی و کاهش سرعت نفوذ آن در خاک، به صورت رواناب سطحی جریان یافته و پس از پرکردن اراضی گود به صورت چالاب، به آب راهه اصلی حوضه تخلیه میگردد. از آنجا که اغلب طرحهای هیدرولوژیکی و هیدرولیکی براساس جریان سطحی طراحی میگردد، بررسی و اعمال تلفات در مدل های بارش-رواناب از اهمیت خاصی برخوردار است. نرمافزار HEC-HMS، یک نرم افزار بارش-رواناب می باشد، یعنی ورودی بارش به عنوان مهمترین ورودی و رواناب خروجی از حوضه آبریز به عنوان مهمترین خروجی از این نرمافزار خواهد بود. مهم ترین ورودی در این نرم افزار بارش میباشد. این برنامه به گونه ای طراحی شده است که دامنه گستردهای از نواحی جغرافیایی را پاسخگو باشد، به علاوه این برنامه قابلیت تحلیل رودخانه های حوضه آبخیز بزرگ ذخایر آبی و هیدرولوژی سیلاب و رواناب حوضه های آبریز طبیعی و شهری را دارا است. این نرم افزار از 8 روش برای محاسبه تلفات استفاده میکند. مرور مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که کاربردیترین روش بین آنها روش SCS است به شرط آنکه اطلاعات نفوذ در منطقه مورد مطالعه موجود باشداکثرا. در ایران از روش SCS جهت محاسبه تلفات استفاده میشود. چرا که این روش دارای معادله ساده ای برای تعیین مقدار نفوذ تجمعی آب به داخل خاک بوده و همچنین مجهولات مورد نیاز با آزمایش ساده ی حلقه نفوذ و با استفاده از شماره منحنی بدست می آید. در این مقاله به بررسی محدودیتها و مزایای 8 روش اعمال تلفات در نرم افزار HEC-HMS پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

بارش- رواناب، نفوذ، نرم افزار HEC-HMS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.