مبنا شناسی مسئولیت جزایی در اسلام

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی حقوق علوم سیاسی و معارف اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ITPLAW02_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا ضمیری

استادیار دانشگاه پیام نور قم

مهرزاد شجاعی

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه پیام نور قم

چکیده

آنچه از مبانی مسئولیت جزایی فهمیده می شود این است که در صورت تخلف فرد و نقض کردن حقوق فردی یا اجتماعی، حتما باید با وی برخورد شود و تحمل تبعات عمل خود را باید برعهده بگیرد. مسئولیت کیفری به معنای التزام یا مجبور بودن شخص نسبت به تحمل تبعات جزایی رفتار خود می باشد. حقوقدانان بر این تلاش هستند مشروعیت و وضع قواعد حقوقی را بر اصولی بنا نهند که در غالب عبارات آنان از واژه مبنا استفاده نموده اند که مقصود آنان از این واژه، ریشه ها و پایه های حقوق کیفری می باشد. در خصوص مبانی مسئولیت کیفری مکاتب مختلف کیفری اظهارنظر کرده اند. برخی مانند مکتب کلاسیک و نوکلاسیک با اندک تفاوت، مبنا را اراده و اختیار فرد دانسته اند. مکتب تحققی با توجه به مجبور دانستن مجرم، اساس مسئولیت را دفاع در مقابل حالت خطرناک وی دانسته و مسئولیت او را امری اجتماعی می داند. در این میان، نظام کیفری اسلام با آزاد و مختار دانستن انسان، اساس مسئولیت فرد را مبتنی بر اختیار و تمییز (ادراک) و ارتکاب عمل غیر مشروع می داند.

کلیدواژه ها

مبنای شناسی، مسئولیت جزایی، اسلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.