آشکارسازی مرز ساختارهای زیرسطحی با استفاده از روش انحنای تانسور گرادیان داده های مغناطیس سنجی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش­ های ژئوفیزیک کاربردی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRAG-4-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضایی

استادیار، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ملایر

چکیده

روش مغناطیس سنجی یکی از روش­های پرکاربرد ژئوفیزیکی است. آشکارسازی لبه ساختارهای زیرسطحی یکی از اهداف مهم تفسیر داده­های مغناطیس سنجی است. روش­های متعددی برای آشکارسازی لبه ساختارهای زیرسطحی با استفاده از داده­های میدان پتانسیل ارائه شده است؛ که در بین این روش­ها، روش زاویه تمایل و انحنای تانسور گرادیان می­توانند مرز ساختارهای زیرسطحی را به شکل کمی تعیین نماید. در این مقاله کاربرد روش انحنای تانسور گرادیان برای آشکارسازی لبه ساختارهای زیرسطحی با استفاده از داده­های مغناطیس سنجی، مورد بررسی قرار گرفت. اعمال این روش بر روی داده­های حاصل از مدل مصنوعی و داده­های مغناطیس سنجی کانسار مس پرفیری قاهان نشان داد که مقدار ویژه کوچک ماتریس انحنای تانسور گرادیان می تواند مرز توده هایی که بی هنجاری مثبت مغناطیسی ایجاد می کند؛ را به­صورت کمی تعیین نماید و مقدار ویژه بزرگ این ماتریس می تواند مرز توده هایی که بی هنجاری منفی مغناطیس ایجاد می کند را به­صورت کمی تعیین نماید. همچنین نتایج نشان داد که روش انحنای تانسور گرادیان مرز ساختارهای زیرسطحی را با دقت بیشتری نسبت به روش زاویه تمایل تعیین می­نماید و حساسیت این روش به نوفه موجود در داده­ها نسبت به روش زاویه تمایل کمتر است.

کلیدواژه ها

مغناطیس سنجی, آشکارسازی لبه, تانسور گرادیان, زاویه تمایل, ساختارهای زیرسطحی, قاهان, مس پرفیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.