تاب آوری اقتصادی بیمارستانها، حلقه گمشده مدیریت بحران در بیمارستان ها: بررسی نظام مند متون

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی با رویکرد مقاوم‌سازی(تاب‌آوری/ایمنی) بیمارستانی
  • کد COI اختصاصی: DMPDH01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامند انوری

مدیر بیمارستان روزبه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران ایران

فاروق نعمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد بهداشت، گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران ایران

چکیده

مقدمه: شرایط اقتصادی و بحران مالی 5 سال اخیر، مهمترین بحرانی است که کشور بعد از جنگ سال 1359 با آن روبه شده است. به طور کلی بحران های اقتصادی، تاثیرات منفی شدیدی را بر عملکرد نظامها، از جمله نظام سلامت دارند؛ که میتوانند شرایط سختی را بر جامعه تحمیل کنند. نظامهای سلامت به دلیل تاثیرات عملکردشان بر جامعه در شرایط بحرانی، دارای اهمیت ویژه ای هستند. چنانچه ارائه خدمات درمانی در اثر بحران های مالی، دچار اخلال شود تاثیرات بسیار شدیدی بر جامعه دارد. بیمارستان ها، به عنوان مهمترین ارائه دهنده خدمات درمانی، نمود بارز عملکرد نظامهای سلامت به شمار میروند. لذا واکنش بیمارستان ها در مقابل بحران های مالی و در شرایط نامساعد اقتصادی، میتواند نمایانگر وضعیت تاب آوری آن باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاب آوری اقتصادی در بیمارستانها از طریق بررسی پژوهش های انجام شده در حوزه مذکور صورت گرفته است.روش اجرا: مطالعه حاضر مروری یکپارچه از شواهد است که بر اساس جستجوی متون از منابع کتابخانه ای(دیجیتالی) و استخراج مطالعات انجام شده در زمینه تاب آوری اقتصادی در بیمارستان ها، در پایگاه های اطلاعاتی علمی شامل: Google scholar ، Pubmed، Scopus، Science Direct، SID، Magiran و Irandoc با کلید واژه های Hospital resilience ، Financial hospital resilience ، economic crisis با در نظر گرفتن محدودیت زمانی 20 ساله-از سال 1998تا -2018 انجام گرفت. داده های استخراج شده از منابع اولیه به وسیله چک لیست طراحی شده، طبقه بندی و خلاصه گردیدند.یافته ها : 56 مقاله و چکیده مقاله براساس کلید واژگان مذکور استخراج گردید. با حذف موارد تکراری 23 مقاله وارد مطالعه شدند. مطالعه حاضر نشان داد که پژوهش های انجام شده در زمینه تاب آوری اقتصادی در بیمارستانها در طی دوره زمانی 20 ساله در کشور صفر بوده و در سایر کشورها حول موارد ذیل بوده است:66 درصد مطالعات در حیطه سیاست گذاری سلامت، 15 درصد در حوزه مدیریت بحران، 12 درصد در حوزه مراکز ارائه خدمات، و 7 درصد مطالعات در ارتباط با ارزیابی عملکرد سازمان انجام گرفته است.نتیجه گیری: با توجه به تاثیرات شرایط اقتصادی بر نظام های سلامت، و اهمیت تاب آوری مالی بیمارستانها در شرایط بحرانی؛ ایجاد بسترهای فکری و علمی مورد نیاز در زمینه تاب آوری اقتصادی در بیمارستان ها یک ضرورت است. مطالعات انجام شده در حوزه مذکور بسیار کم بوده و در این بین نبود مطالعات داخلی بسیار مشهود است. لذا لازم است پژوهش های اساسی در جهت ارزیابی این موضوع در کشور طراحی و انجام شوند.

کلیدواژه ها

بحران اقتصادی، تاب آوری بیمارستان، تاب آوری مالی بیمارستان، مرور نظام مند، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.