بررسی ادوات پیوند افزایشی (واو، فاء، ثم، او) در قرآن کریم در پرتو نظریه زبان شناسی انسجام

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارآفرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF06_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 410
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری راستگو

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده تربیت مدرس قرآن کریم، مشهد

چکیده

مهم ترین مشخصه ساختاری قرآن کریم به منزله اثری ادبی، روساخت گسسته نمای آن است که در طول تاریخ، اندیشمندان و محققان بسیاری را به بحث از چرایی آن و اقامه پاسخی درخور به این سوال که آیا این گسستگی را باید یک خطای دستور زبانی به شمار آورد و یا در صورت رد این نظر، انسجام و هماهنگی کلام رگونه قابل توجیه خواهد بود واداشته است. به نظر می رسد با قوت گرفتن مطالعات زبان شناسی و شاخه های متعدد آن در عصر حاضر و ضرورت مطالعات قرآنی با کاربست روش های میان رشته ای، نظریه زبان شناسی انسجام، که از نظر معنایی در اولویت قرار دارد، می تواند ابزار مناسبی در تبیین انسجام ژرف ساخت پیوسته کلام مجید و توجیه معناشناختی روساخت متغیر آن باشد. بدین تصور نوشتار حاضر بر آن است تا با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی و کاربست الگوی انسجام به بح از کارکرد معناشناختی ادوات پیوند افزایشی واو، فاء، ثم و او در کلام مجید بپردازد و چگونگی انسجام متن قرآنی حاصل از استعمال این حروف را تبیین نماید. بررسی داده های قرآنی نشان داد که نظریه انسجام تا حدود زیادی قادر به تبیین و شناخت قرآن به مثابه یک متن ادبی و پاسخگویی به شبهه وجود گسست در کلام مجید است. ضمن آنکه هریک از آیات قرآن در یک بافت موقعیت خاص و با مفهوم سازی ویژه ای ارائه شدهاست لذا ابزارهای زبانی توسط عوامل هم متنی و بافتی تحت تاثیر قرار می گیرند و مجموعه ای از ظرافت های دستوری و معنایی را بر مخاطب عرضه می دارند که انسجام و پیوستگی معنایی آیات این کلام آسمانی را ارتقا می دهد.

کلیدواژه ها

زبان شناسی، انسجام، اداوت ایوند افزایشی، قرآن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.