تحلیل ژئوپلیتیکی منابع معدنی کرهی زمین، مطالعه ی موردی؛ عناصر معدنی کمیاب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF06_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 627
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رجبی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی گرایش ژئوپلیتیک؛ دانشگاه تهران

ایرج احمد زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی گرایش آمایش سیاسی فضا؛ دانشگاه تهران

چکیده

ژئوپلیتیک منابع ریشه در تاریخ ب شریت دارد با این تفاوت که در طول تاریخ به فراخور نیازها و محدودیت های آن زمان منابع مختلفی اهمیت ژئوپلیتیکی پیدا کرده اند، توجه قدرت های جهانی رو به خود جلب کرده و سرمنشا رقابت شده اند؛ از معادن نمک و آهن در دوران باستان گرفته، تا منابع هیدروکربنی در عصر حاضر و هم چنین عناصر معدنی کمیاب درآینده نزدیک. امروزه با اهمیت یافتن ژئواکونومیک و تبدیل دن بازیگران سیاسی به بازیگران اقتصادی از یک سو و پیدایش تکنولوژی های پیشرفته متکی به این کانی هایکمیاب روز به روز بر اهمیت این کانی های استراتژیک افزوده شده است و هر روز نقش پر رنگ تری در تکنولوژی های نوظهور و به التبع آن قدرت ملی کشورها پیدا کرده اند.این پژوهش به روش توصیفی _تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای در پی ارائه ی تبینی ژئوپلیتیکی از رابطه ی بین دارندگان و مصرف کنندگان این کانی ها و عناصر استراتژیک در سطج جهان می باشد و اینکه پراکنش نابرابر منابع در سطح که زمین سبب شکل گیری چه نوع رابطه ی ژئوپلیتیکی بین صاحبان و مصرف کنند گان این کانی ها شده است یافته ها بیانگر آن است که پراکنش نامتوازن عناصر در کشورهای مختلف و شکل گیری نوعی انحصارگرایی در این عرضه منجر به پیدایش منازعات ژئوپلیتیکی جدیدی درطی سال های اخیر در فو ه و کنار دنیا نظیر: اشغال افغانستان از سوی آمریکا، مداخله فرانسه در کشورهای آفریقایی، منازعات دریای چین جنوبی، کشمکش چین و ژاپن بر سر جزایر سنکاکو و... شده است. در عرصه ی ژئواکونومیکی نیزشاهد تحولاتی نظیر انتقال تکنولوژی از کشورهای صنعتی به کشورهای دارنده این عناصر، افزایش قیمت این مواد، استفاده ابزاری از فلزات کمیاب در چانه زنی های سیاسی، تجاری و... بوده ایم.

کلیدواژه ها

عناصر معدنی، کانی های استراتکیک، ژئوپلیتیک منابع، عناصر خاکی کمیاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.