بررسی پروموتر ژن S-Like RNase در برنج تراریخت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-9-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رودابه راوش

استادیار بخش اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

بهروز شیران

استاد بخش اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

اسماعیل ابراهیمی

دانشیار بخش بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سعد الله هوشمند

استاد بخش اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

گروه ژن­های RNase در فرایندهای حیاتی سلولی همچون همانند­سازی DNA، رونویسی، پیرایش و کنترل ترجمه، شرکت می­کنند.S-Like  ریبونوکلئازها (S-Like RNase)، همولوگS  ریبونوکلئاز (S-RNase)­ها هستند، ولی آنها در ناسازگاری گیاه مشارکتی ندارند. در گیاهان دو لپه­ای S-Like RNase­ها نقش مهمی در انتقال مجدد فسفات طی فرایند پیری دارند، همچنین آنها در فرایندهای کمبود فسفات معدنی، دفاع سلولی و زخم­های فیزیکی القا می­شوند. اثرات RNase­ها در پاسخ به خشکی می­تواند به دلیل اثرات متقابل بین چندین فعالیت مختلف آنها باشد. در این تحقیق پروموتر ژن S-Like RNase در بالادست ژن بتا گلوکرونیداز (GUS) قرار داده­شد سپس سازه مورد نظر توسط الکتروپوریشن به آگروباکتریوم تومفاسینس، سویه LBA 4404، انتقال داده­شد و سپس به کمک هم کشتی، گیاه تراریخت ایجاد شد. با استفاده از روش رنگ آمیزی هیستوشیمیائی فعالیت پروموتر ژن S-Like RNase در بافت ریشه، برگ و بساک برنج بررسی گردید. نتایج نشان داد که پروموتر این ژن دارای فعالیت بالایی در بساک برنج می باشد درحالیکه میزان فعالیت آن در برگ کم و در ریشه نیز ناچیز بوده­است. بررسی بروز پروموتر این ژن در بافت­های مختلف، نتایج بیان بالای ژن S-Like RNase در بساک در مقایسه با بافت­های دیگر که با استفاده از آنالیز q-PCR در مطالعات قبلی مشخص شده­بود را تکمیل و تائید می­کند.

کلیدواژه ها

بساک, رنگ آمیزی GUS, فعالیت پروموتر, S-Like RNase, برنج تراریخته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.