بهینه سازی القای سوسپانسیون سلولی در گون مولد کتیرا (Astragalus verus)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-10-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفیه ابراهیمی

دانش اموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوزی کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، خراسان شمالی، ایران.

فاطمه ذاکر تولایی

استادیار بیوتکنولوژی کشاورزی و عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی

محمد زارع مهرجردی

استادیار بیوتکنولوژی کشاورزی و عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان

محمود قربانزاده نقاب

دانشیار بیوتکنولوژی کشاورزی و عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان

چکیده

هدف: گون Astragalus verus یکی از گونه های خوب برای تولید کتیرا است. این مطالعه با هدف بهینه­سازی کشت سوسپانسیون سلولی در این گیاه انجام شد.  مواد و روش­ها: ابتدا بهینه­سازی کالوس­زایی و سپس بهینه­سازی سوسپانسیون سلولی انجام شد. آزمایش کالوس­زایی در قالب فاکتوریل با ریزنمونه­های ریشه، هیپوکوتیل و کوتیلدون در محیط کشت MS حاوی BAP در ترکیب با 2,4-D و  NAAدر پنج تکرار انجام شد. در آزمایش بهینه سازی سوسپانسیون سلولی، کالوس های حاصل از محیط کشت NAA و 2,4-D در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 16 تیمار هورمونی در سه تکرار بررسی شدند. همچنین کاربرد تیمار های تاریکی، اسیدآسکوربیک، پلی­وینیل­پیرولیدون و کلات­کننده آهن EDTA  جهت کنترل ترکیبات فنولی بررسی شد. نتایج: بیشترین درصد کالوس زایی در محیط کشت 2,4-D از ریزنمونه ریشه با میانگین 67 درصد بدست آمد. بهترین تیمار هورمونی سوسپانسیون سلولی شامل سه میلی گرم در لیتر2,4-D در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر Kin با میانگین 277/0 زنده مانی، و 040/0 گرم وزن خشک (در پنج میلی­لیتر) بود. در مطالعه تاثیر مهار کننده های قهوه ای شدن بیشترین وزن خشک از تیمار 100 میلی­گرم در لیتر اسید­اسکوربیک با میانگین 76/0گرم (در پنج میلی­لیتر) بدست آمد که در جلوگیری از قهوه ای شدن بسیار موثر بود. نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که 2,4-D می­تواند به تنهایی جهت القای کالوس مناسب و در ترکیب با Kin برای تولید سوسپانسون سلولی گون قابل استفاده باشد. همچنین مشخص شد که اسید­اسکوربیک می­تواند به­خوبی فرایند قهوه­ای شدن سلول­های سوسپانسیون سلولی را کنترل نماید. نتایج این مطالعه می تواند جهت تولید درون شیشه­ای کتیرا مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Astragalu sverus, اسیداسکوربیک, سوسپانسیون سلولی, قهوه ای شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.