بررسی اهمیت و نقش تحلیلی جنسیت و حضور زنان در فضاهای شهری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین عمران معماری و صنعت ساختمان ایران
  • کد COI اختصاصی: IRCIVIL03_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 454
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منا باقری

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد کاشان ، کاشان ، ایران

محمدرضا عطایی همدانی

دکتری معماری و عضو هیئت علمی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد کاشان ، کاشان ، ایران

چکیده

مناسب بودن فضاھای عمومی و چگونگی استفاده از آنها ، موضوع مهمی است که باید در مطالعه ای که زندگی روزمره زنان و مردان را مدنظر قرار می دھد، مورد توجه قرار گیرد .نیاز به حضور در فضا برای ھمه گروه ھا فارغ از جنسیت، سن، سطح درآمد، شغل و...امری ضروری است .در واقع وجود فضاھای عمومی موثر و کارآمد برای شهروندان، یکی از ابزارھای سنجش کارآیی و اھمیت شهرھاست و این درحالی است که شهرھای معاصر و به تبع آن فضاھای عمومی شهری، غالبا بر اساس نیازھا و الگوھای رفتاری زنان شکل نگرفته اند .امروزه جوامع در راستای دستیابی به توسعه یافتگی، به دنبال برقراری عدالت در شهرھا ھستند .عدالت بگونه ای که زنان ھم بتوانند مانند مردان در فضاھای عمومی حضور پیدا کنند. باید گفت که نیمی از استفاده کنندگان امکانات شهری بانوان ھستند ولی مبلمان موجود کاربری مردانه دارند .زنان خصوصیات بیولوژیک، مسئولیت ھا و نگاه متفاوتی در مقایسه ھا مردان دارند که درنوع ارتباط آنها با فضا تاثیر می گذارد .آنها تسهیلات خاصی را از فضا انتظار دارندکه با خصوصیات جسمی و نیازھای عاطفی و روحیشان متناسب باشد و زندگی روزمره و فعالیت ھایشان را تسهیل کند ، گرفتگی و اندوه در زندگی شهری امروز نشان می دھد که باید به فعالیت و تحرک اجتماعی و فرھنگی در شهر توجه داشت. برابری در حضور در اجتماع به معنای ایجاد امکان زندگی، انتخاب و رضایت مندی از فضای شهری و معماری برای تمام افراد جامعه اعم مردان، زنان، کودکان، سالمندان، معلولان و ... با توجه به تفاوت ھا و نیازھای آنان می باشد. در حال حاضر زنان به عنوان نیمی از جامعه از امکان حضور و استفاده برابر در اجتماع محروم اند. فضاھای معماری و شهری به عنوان بستر زندگی و فعالیت افراد باید بتوانند با توجه با شباھت ھا و تفاوت ھای میان گروه ھای جنسی، سنی و اجتماعی، محیطی امن، سالم، پایدار و جذاب را برای ھمه فراھم کنند و به نیازھای تمامی اقشار اجتماعی پاسخ مناسب بدھند

کلیدواژه ها

زنان، فضای شهری، جنسیت، فضای عمومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.