بررسی تمثیل و گونه های آن در منظومه عرفانی سیرالعباد الی المعاد سنائی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_PLLJ-10-38_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 490
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین صادقی نژاد

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران

مریم محمدزاده

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اهر

چکیده

تمثیل از عناصر مهم در داستان­پردازی و بهترین روش برای بیان مسائل عرفانی و فلسفی و یکی از شیوه­های موثر در فهم مخاطب به شمار می­رود. بررسی مثنوی سیر العباد الی المعاد سنائی غزنوی، نشان می­دهد، سنائی از عنصر تمثیل، بهره فراوانی برده است. سوال اصلی این نوشته آن است که سنائی، بیشتر از چه نوع تمثیلی برای بیان موضوعات و مفاهیم و مقاصد تعلیمی خود سود برده است این نوشته با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تمثیل و گونه­های آن در این اثر پرداخته است. سنائی در این منظومه، با وارد کردن آرایه تمثیل به حیطه بیان مسائل عرفانی و فلسفی، ضمن آن که سبب سهولت درک مسائل غامض فلسفی و عرفانی شده و مخاطب را به تفکر در آفرینش و هستی واداشته، اثری بدیع و به دور از ابتذال آفریده است. یافته­های پژوهش، نشان می­دهد که تمثیل­های ادبی بر ساخته از قرآن و بویژه اسرائیلی ات پرکاربردترین نوع تمثیل در این اثر عرفانی- فلسفی است.

کلیدواژه ها

تمثیل ادبی, سنائی غزنوی, سیرالعباد الی المعاد, عرفانی- فلسفی, منظومه تعلیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.