سنجش وضعیت پایداری شاخص های کالبدی مسکن در راستای ارتقای توسعه سکونتگاه های شهری (مطالعه موردی: شهر گرگان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-3-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر میرکتولی

دانشیار دانشکده جغرافیا، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران

بنفشه باد دست

محقق و کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران

مصطفی آریان کیا

محقق و کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه گلستان، گلستان، ایران

چکیده

کاربری مسکن به عنوان مهم­ترین و اصلی­ترین کاربری شهری، نقش تعیین­کننده­ای در شکل­گیری شهرها داشته و دارد. توجه به پایداری بخش مسکن به عنوان مهم ترین عنصر شهری در توسعه پایدار شهری، از اساسی ترین وجه آن شناخته می­شود؛ از این رو، شناخت شاخص های مسکن مناسب و تلاش در جهت تحقق سکونتگاه مطلوب، امر مهمی در بحث توسعه پایدار شهری می باشد. پژوهش حاضر با هدف سنجش پایداری توسعه سکونتگاه­ های شهری به تحلیل و ارزیابی وضعیت شاخص­ های کالبدی مسکن شهر گرگان می ­پردازد. روش بررسی پژوهش، مبتنی بر توصیفی- تحلیلی و رویکرد حاکم بر آن، کاربردی است. جهت جمع­آوری اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه­ای و با بهره ­گیری از آخرین آمار انتشار یافته از مرکز آمار و سالنامه آماری شهر گرگان استفاده شده­است؛ به این منظور، جهت تحلیل وضعیت مسکن شهر گرگان از 31 شاخص و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک­های TOPSIS، SAW و مدل وزن­دهی آنتروپی شانون استفاده شده­است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می­دهد که شهر گرگان به لحاظ توسعه بخش مسکن فراز و نشیب ­هایی را در سال­ های اخیر پشت سر گذاشته است. به لحاظ پایداری وضعیت شاخص­ها و عمران در بخش مسکن، شهر گرگان از سال 1389 تا سال 1393 از روند رو به رشد و وضعیت مطلوبی برخوردار بوده است که سال 1389 اوج مطلوبیت این روند بوده و از نظر توسعه شاخص­های مسکن شهری رتبه نخست را دارا بوده است. اما در سال 1388 به لحاظ وضعیت پایداری شاخص­های مسکن در رتبه آخر قرار گرفته است که نشان از روند رو به کاهش در این سال نسبت به سایر سال­ های مورد مطالعه است.

کلیدواژه ها

مسکن, توسعه پایدار شهری, رتبه بندی, شهر گرگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.