بررسی تاثیرات فقر شهری بر ساختار فضایی-کالبدی بافت قدیمی شهرها (مطالعه موردی: محلات سلطان میراحمد و درب اصفهان شهر کاشان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول حیدری سورشجانی

استادیار گروه جغرافیا و اکوتوریست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

یونس غلامی

استادیار گروه جغرافیا و اکوتوریست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

مهدی موسوی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، گرایش نوسازی شهری، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

چکیده

فقر شهری یکی از چالش های اصلی در بافت های فرسوده می باشد که در ابعاد مختلفی چون محرومیتهای اجتماعی- فرهنگی و کالبدی-فضایی، ظهور یافته است. بنابراین در بررسی ساختار فضایی بافت­های فرسوده بایستی به بررسی جنبه­های مختلف تاثیر­گذار بر فرآیند فقر شهری پرداخت، در این راستا بافت های قدیمی شهر کاشان از منظر کالبدشناسی ساختاری و عملکردی نشان دهنده­ی تجلی مشکلاتی نظیر تعارض با ساختار کلی شهر، افول اقتصادی، افول کیفیت کالبدی، شرایط نامطلوب زیست محیطی می­باشد. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی مهمترین ابعاد فقر شهری محلات قدیمی سلطان میراحمد و درب اصفهان در شهر کاشان پرداخته و تاثیرات این عوامل را بر وضعیت کالبدی و فضایی محلات ارزیابی می­کند. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و ابزار اصلی گردآوری داده­ها، پرسشنامه محقق ساخته می­باشد. جهت تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه از روشهای مدل­یابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم­افزار Amos و همچنین روش کای اسکوئر (خی دو) از طریق نرم­افزار SPSS و برای بدست آوردن نقشه­های مورد نیاز از نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. در نهایت تاثیرات زیرشاخص ­های اقتصادی بر زیرشاخص ­های کالبدی با استفاده از الگوی معادلات ساختاری (SEM) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت، که نتایج  نشان می ­دهد افت شاخص­های اقتصادی باعث افزایش نارسایی کالبدی در سطح محلات می­شود. همچنین بر اساس مدل کای اسکوئر علت سکونت ساکنان در کنار یکدیگر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و اطلاعات بدست آمده نشان می­ دهد که علت اصلی سکونت ساکنین در انتخاب این محله برای سکونت، هم سطح بودن با سایر همسایگان از نظر مالی و اقتصادی می­باشد.

کلیدواژه ها

فقرشهری, بافت فرسوده, الگوی معادلات ساختاری, کاشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.